Vem är bruden?

 

Det är en biblisk tanke att judendom och kristendom skall smältas samman en gång. Det skall bli ”en hjord och en herde” (Joh 10:16).
(Paulus skriver i Ef. 2:11-16) om den rivna skiljemuren:

”Kom därför ihåg hur det var tidigare: ni var födda som hedningar och kallades oomskurna av dem som kallar sig omskurna, med den omskärelse som görs på kroppen av människohand. På den tiden var ni utan Kristus, utestängda från medborgarskapet i Israel och utan del i förbunden med deras löfte. Ni var utan hopp och utan Gud i världen.
Men nu, genom Kristus Jesus, har ni som tidigare var långt borta kommit nära genom Kristi blod. Han är vår frid, han som har gjort de två till ett och rivit skiljemuren , fiendskapen. I sin kropp har han satt lagen ur kraft med dess bud och stadgar, för att i sig själv göra de båda till en enda ny människa och så skapa frid. Så skulle han försona de båda med Gud i en enda kropp genom korset, där han dödade fiendskapen. Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära. Genom honom har vi båda i en och samme Ande tillträde till Fadern.”

När Paulus vill förklara för oss hednakristna vad kristendom är, säger han att vi fått medborgarskap i Israel genom Jesus Kristus. Detta är inget diffust andligt rike utan kallas Israel, eftersom han är Israels konung.

Vi får löfte om att vara med i det rike som till sist skall upprättas.

Det betyder att när Gud ville göra ett rike av alla folk så valde han ett folk, Israel, och slöt förbund med det folket och inte med något annat. Sedan inbjöd han alla andra folk att ingå i det förbund, som han slutit med Israel.

På det sättet skulle vi få ett medborgarskap som immigranter – eller – kanske snarare som flyktingar från en obarmhärtig värld som går mot sin undergång.

Vi kan i det ljuset förstå varför vi är uppmanade att välsigna Israel

Jesus verksamhet på jorden började med att rädda ett bröllop. Man hade kommit i bryderi genom brister i förplägnaden. Jesus löste problemet på ett sätt som förundrade alla.

I tidens avslutning kommer det också att bli ett bröllop och gäster är inbjudna. Som i alla bröllop finns där en brudgum, en brud, bröllopsgäster, brudtärnor. Och ängeln sade till mig: ”Skriv! Saliga är de som är bjudna till Lammets bröllopsmåltid.Alla som tackat ja är där.

Vem brudgummen är förstår vi, men vem är bruden? Kan vi också identifiera bröllopsgästerna med brudtärnor?

 

Fritt efter Sven Reichmann i hans bok Judarna i triologin Historiens Gud

1 tanke på “Vem är bruden?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s