Religiös konfrontation

Varje gång Israel ingick förbund på lika villkor med folken i eller omkring löfteslandet, så blev man delaktig i deras gudar. Förbund innebär ju att allt som tillhör den ene blir också den andres. Eftersom Israel slöt förbund med de folk som man skulle hålla sig avskild ifrån, så kom detta att prägla hela folkets fortsatta existens. De främmande gudarna blev orsaken till att Gud skingrade dem bland folken. Men, inte för alltid.

Hesekiel skriver:

”Så säger Herren, Herren: Jag skall samla er från folken och föra er tillbaka från de länder dit ni har blivit kringspridda, och jag skall ge er Israels land.  
När de har kommit dit, skall de skaffa bort alla avskyvärda avgudar och alla vidrigheter som finns där. Jag skall ge dem ett och samma hjärta, och en ny ande skall jag lägga i deras bröst. Jag skall ta bort stenhjärtat ur deras kropp och ge dem ett hjärta av kött, för att de skall vandra efter mina stadgar och hålla mina bud och följa dem. De skall vara mitt folk, och jag skall vara deras Gud”

Förra gången Israel kom till landet hette guden framför andra Baal. I dag möter de guden Allah. Vem är han. Är han identisk med judarnas Gud eller inte. För en sekulariserad människa är det nog ointressant, men för oss som tror, kan ju frågan vara värd att ställas. Mohammed föddes omkring 570 e Kr. och växte upp i Mekka en handelsstad med en betydande hednisk helgedom som kallades Ka´ba där det fanns en svart sten som ansågs vara helig och tillhöra Allah. Templet var en helgedom för många olika gudar. Det fanns f.ö. en uppsjö av olika heliga stenar, med olika färg, som var föremål för olika typer av dyrkan.

Om vi alls skall tro att det finns en Gud är det föga troligt att Allah och Jahve är två olika namn på samma gudom. Islam har sina verkliga rötter i den allmänt utbredda hedendomen som fanns i Kanaan när Israels folk kom dit. Det var den hedendomen som Israel fick Herrens uppdrag att rensa ut från landet, men inte gjorde.

Bl. a. förekom där barnoffer som har sin motsvarighet i den palestinska intifadan där barnen skickas fram i strid och själv stannar man hemma. Det är en palestinsk propagandatriumf när man kan filma israeliska soldater som känner sig tvungna att bekämpa dessa barn. Det ligger långt från våra västerländska värderingar att utnyttja våra barn så. Och det är på grund av att vår kultur bygger på juden- och kristendom. Det gör inte islam, därför att Allah inte är den samme som Jahve.

Om man ser islam som en främmande religion – eller ännu hellre Allah som en annan Gud än Jahve – så skall man kanske inte förvåna sig över att konflikten blir så motståndskraftig för alla mänskliga medlingsförsök. Vi talar inte bara om två olika folks önskningar att råda över samma landområde. Det är en andlig strid med Guds folk i ena vågskålen – deras fiender med andra gudar i den andra

En viktig bit i konflikten i mellanöstern är den religiösa kampen om vem som skall dyrkas på Moria berg. I dag står det en Allahs moské på den plats där Abraham var villig att offra sin son Isak. Moria berg (Oljeberget) kommer att vara i centrum ytterligare en gång när historiens Gud ingriper till sitt folks räddning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s