Katastrofen Assuandammen

Att det skall inträffa katastrofer av oanade mått den här sista tiden står klart. Bibeln är mycket klar över det. Gamla Testamentets profeter varnade gång på gång för det i forna tider och ”såg” vad som skulle ske. Den trovärdighet de ägde bekräftade Jesus ofta när han hänvisade till dem.

En sådan kommande nationell katastrof över Egypten beskrivs av profeterna Hesekiel och Jesaja. Katastrofen har med Nilen att göra. Hela Egyptens historia är f.ö. förknippad med Nilen. Floden är ca 6650 km lång, dess högsta källflöde ligger 1135 m över havet. Det är egentligen två floder som tillsammans bildar Nilen, ”Vita Nilen och Blå Nilen”. I tusentals år har denna mäktiga flod tömt ut sitt vatten i Medelhavet i det vi kallar Nildeltat vid Alexandria. Nildeltat har betydelse för allt fiske i östra Medelhavet. Genom regelbundna översvämningar flödade flodens slam in över stränderna och gav egyptierna också välgödda åkrar att så och skörda.
Det ökande behovet av elkraft har också ökat behovet av dammar som visserligen genererar mer elkraft  men också betytt katastrofala skador för för livet i Nildeltat.
Mera elkraft har också betytt  väldiga dammar som visserligen genererar elkraft,  men också åstadkommer katastrofala skador för livet i Nildeltat. De årliga översvämningarna med sitt bördiga slam har nästan helt uteblivit. Fisket har därmed minskat katastrofalt.

Vi kan lätt tänka oss att om någon av de mäktiga dammarna brister så skapas en flodvåg som likt en tsunami sveper genom hela Nildalen och sopar med sig allt levande till Medelhavet. En flodvåg som kan utlösas av flera skäl. Ett är att någon av de terrororganisationer som florerar på jorden vill utplåna en fiende. Gud låter ibland människor vara redskap för att utföra sin vilja. Det som skulle bli Egyptens framtid är i dag en tickande domedagsklocka.

Vi kan ana, profeten visste, vad som skulle hända, det visste han för ca 3000 år sedan. ”Egyptens land skall skövlas och läggas öde, och de skall inse att jag är Herren.” Detta därför att du sade: ”Nilfloden är min, jag har själv gjort den.”

”Se, därför är jag emot dig och dina strömmar, och jag skall göra Egyptens land till en ödemark, till ett ödelagt land, från Migdol till Sevene ända fram till Nubiens gräns. (Det betyder att hela Nildalen från Medelhavet till Assuandammen skall vara obeboeligt). Ingen människas fot skall gå fram där och ingen fot av något djur. Landet skall ligga obebott i fyrtio år.” (Hes. 29:1-11).

Under senare år har Etiopien påbörjat ett antal dammbyggen för att få tillgång till mer elkraft. Dessa projekt har väckt stor irritation i Egypten som ser faran i att Nilen riskerar att torrläggas.

”Folk ska resa sig mot folk och rike mot rike. Det ska bli stora jordbävningar och svält och pest på den ena platsen efter den andra, och skrämmande syner och väldiga tecken från himlen” (Luk. 21:10)

Profeten Jesaja fortsätter sedan med med vad som sker efter de 40 åren. Egyptens förnedring och upprättelse. (Jes.19:1-25)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s