Där landstingets vård är otillräcklig

De skriftlärda bland fariséerna fick se att Jesus åt med syndare och tullindrivare, och de frågade hans lärjungar: ”Varför äter han med tullindrivare och syndare?” Jesus hörde det och sade till dem:

Det är inte de friska som behöver läkare, utan de sjuka. Jag har inte kommit för att kalla rättfärdiga, utan syndare.”


När jag i bibelläsningsplanen kom till Markus 17 läste jag ovanstående text och hajade till. Jesus kom för de sjukas, syndarnas skull, står det. Ja det är klart, annars hade han inte behövt komma alls .

Med det bibelordet, kan vi tänka oss att det måste finnas gott om syndare i våra församlingar. Församlingarna är nämligen föremål för kontinuerlig vård, även efter att Jesus friskförklarat oss. Vi skall naturligtvis inte bortse från att det ibland behövs en viss efterbehandling, återfall i sjukdom kan inträffa. Samtidigt som denna andliga vård pågår finns det människor som aldrig ens får träffa någon läkare. Många av dessa är inte heller medvetna om att dom behöver en läkare, någon måste t.o.m. övertyga dem om att dom är sjuka. Och hur gör man det? Är det pastorns jobb, eller är det vårt? Själv tror jag på ett samspel där pastorn i respektive församling/kyrka tar initiativet och bidrar till en atmosfär där de mångas önskan blir att bära frukt.

Utan mig kan ni ingenting göra, säger Jesus

Jag är vinstocken, ni är grenarna. Om någon förblir i mig och jag i honom, så bär han rik frukt. Utan mig kan ni ingenting göra. (Joh. 15).

Har vi möjligen i allt organiserande för att, mänskligt sett, stå bättre rustade, hållit för hårt i skrivbordskanten. Vi slår ihop församlingar så de skall bli större och slagkraftigare, vi organiserar olika grupper med uppgiften att stödja detta, somliga tror t.o.m. att vi ska föröka oss genom att bilda nya församlingar, kort sagt, vi jobbar hårt med internt ”friskvårdsarbete” så vi skall hålla oss friska. Vi får inte riskera att få liggsår.

Men med Jesus kan vi göra skillnad för många.

Detta har jag sagt er medan jag ännu är kvar hos er. Men Hjälparen, den helige Ande som Fadern ska sända i mitt namn, han ska lära er allt och påminna er om allt som jag sagt er.
 (Joh 14:26)

Alltså, Jesus kom för att kalla syndare och han grundade sin församling på människor som skulle gå ut i hela världen med budskapet, ”du kan bli frisk och fri från din synd”. Är det där församlingarnas fokus ligger i dag? Av församlingarnas tre uppgifter, att vinna, vårda och värnamänniskor, tror jag att vi har fastnat i vårdfasen. Om det är så, måste vi komma igång med att vinna fler att kunna ägna denna typ av vård som Jesus menade.

Vi borde ägna mer tid åt att ”äta med dem”, umgås med dem, för att kunna vinna dem. Lite som Lewi Pethrus en gång myntade, vi skall vinna dem en och en.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s