GÅ – lokala medier i evangeli tjänst

För en tid sedan träffades vi, ett antal äldre vänner, för att fira en av vännernas födelsedag. Det finns mycket mogna människor har att samtala med varandra om när man träffas i sådana sammanhang. Ett sådant samtal handlade om hur vi under livets gång flyttat till olika boenden alltefter som olika behov uppstår.

Hur olika händelser samverkade till att det blev just dit vi flyttade berördes också

För min egen del hade det ett klart samband med evangelisation, det här var för ungefär 25 år sedan och församlingen hade satsat på att sända närradio. Efter en tid beslöts det att ta reda på i vilken utsträckning man lyssnade på närradion. Det kan man bara göra genom att fråga folk. Vi utrustades med en blankett med en rad intelligenta frågor för ändamålet och gick ut.

Faktiskt inte bara för att få veta lyssnarfrekvensen på närradion, utan också ett försök att etablera kontakt utanför kyrkan för att tala om Jesus. Det blev ju en följd av aktiviteten.  Vi hyste sådana tankar på den tiden. Jag tilldelades ett område kallad Råby i Västerås.

Ett sådant besök ledde mig till det hus som sedermera blev vårt nuvarande hem. Vid besöket uttalade jag mig positivt om de nuvarande ägarnas hus som jag gärna skulle köpa sade jag. Då berättade han att de alldeles nyligen sålt huset. De hade redan fått handpenning och skulle bara avsluta köpet. Vi beklagade detta och fortsatte samtala

Det visade sig att vi hade gemensamma vänner som så småningom skulle visa sig  bli betydelsefullt. Hans tilltänkta köpare kunde nämligen av någon anledning inte fullfölja köpet och huset var på nytt till salu

Säljaren blev naturligtvis intresserad att få förnyad kontakt med mig, men han visste inte mitt namn. Genom vår gemensamma vän listade man dock ut det så småningom. En dag ringde det på telefonen och han frågade, är du Stig Melin som var här och talade om närradion? Det var bara att bekräfta detta och nu bor vi i huset sedan dess.

Ett synnerligen trivsamt hus i ett välskött område.

Kan man dra några slutatser om den händelsen? Ja, det var naturligtvis Guds ledning säger någon. Vilken tur du hade, säger en annan. Själv tror jag nog att Gud ändå hade ett ”finger med i skeendet”.

Apropå närradio och annan media

På den tiden ledde oss ordet GÅ till att vi gick till, i det här fallet  presumtiva närradiolyssnare för att skapa kontakt med dem. Nu har ordet åter aktualiserats av vår församlingsledningen och utgör också ämnet för en predikoserie under hösten. Med tanke på vår pingströrelses historia, hur vi framgångsrikt både format och använt massmedia, blev det naturligt för mig att tänka i vissa banor.

Speciellt som ett av dessa media formligen bara väntar på att utnyttjas, jag tänker på ÖPPEN KANAL, en lokal TV station i Västerås spridningsområde. Vi vet om att den finns, vår pastor sänder gamla predikningar där ibland. Inte så många känner till detta.

Det borde finnas ledare för Pings Fria Församlingar i Samverkan som skulle vara intresserade av ett starta ett pilotprojekt i Västerås tillsammans med pingstförsamlingen och Öppen Kanal, i avsikt att vara det salt och ljus som Jesus talar om

Jag är övertygat om att det kan utvecklas ett fruktbart samarbete till gagn för alla dem vi ville nå när uttrycket tog form.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s