A Call to Action –

väckarklockan

Stefan Gustavsson, han som försöker få oss och våra resp pastorer att förstå vad apologegetik betyder har använt ovanstående rubrik i ett kapitel i en bok han skrivit. Jag citerar och sammanfattar delvis:

Trots den i många stycken avancerade utbildningsnivån i den kyrkliga världen ligger kommunikationen av tron alltför ofta på söndagsskolenivå. Predikanten anpassar ofta sin förkunnelse till sådant som är lättsmält, både intellektuellt och känslomässigt och undviker det som kan uppfattas som komplicerat eller kontroversiellt.

Det skulle i stället kunna handla om ondskans problem, bibelns trovärdighet, synen på andra religioner eller hur man skall se på tro och vetenskap. Eller också kan det röra sig om frågor som är kontroversiella i relation till till det sekulariserade och starkt individualistiska kulturen – en kommande dom, möjligheten att för alltid bli separerad från Gud, konkreta etiska frågor som rör miljö, fattigdom och abort, sexualitet eller bibelns undervisning om pengar. (För att inte nämna Israels kommande betydelse.)

Utan mod och intellektuella redskap, tenderar kristna ledare att helt enkelt bortse från dessa svåra men viktiga frågor. I förlängningen leder det till en förvirring som får ungdomar att börja tvivla och till sist att lämna tron. När präster och pastorer – medvetet eller omedvetet, uttryckligen eller mellan raderna – säger att dessa frågor, som berör ungdomars liv, inte är tillräckligt viktiga för att besvaras, framstår kristen tro som irrelevant och oförnuftig – och till sist osann.

Situationen är ytterst tragisk och innebär ett gruvligt svek mot våra ungdomar. Vi lämnar dem fortsatt andligt försvarslösa och utsatta för skoningslösa attacker från den omgivande kulturen. Bildligt talat ut i ett modernt krig beväpnade med en slangbella. Slangbella eller inte, David hade en sådan så vi får klara oss med det. Eller har tiderna möjligen förändrats? (Förlåt försöket till ironi).

Situationen är dubbelt allvarlig skriver Stefan Gustavsson:, Församlingen har under decennier backat under trycket av den sekulära kulturen och har samtidigt ignorerat eller förnekat bibelns entydiga undervisning om apologetik och maning för kamp för tron. Vi har svikit människor, och vi har på den här viktiga punkten brutit med Guds ord.
Behovet nu är inte smärre justeringar; det handlar om radikal omvändelse

Men kära Stefan, så här illa kan det väl ändå inte vara, jaså det är så illa? Jaha, och vad kan vem göra vad då, och vilka talar vi om? Radikal omvändelse skriver du. Menar du kanske att hela det pastorala pingstsamfundet skall omvända sig? Och kanske dessutom hela det övriga etablissemanget. Sveriges Kristna råd t.ex.

Där har man väl annat att bekymra sig för, naturen, marknadsundersökningar, hur närmandeprocessen mot andra religioner skall processas, vilken spik man skall använda när man kokar sin soppa, och hur soppan sedan skall fördelas?
Ska A Call To Action – förklinga oförstådd?

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s