Arbetsdagen lider mot sitt slut

Himmelriket är som en husbonde som gick ut tidigt på morgonen för att leja arbetare till sin vingård. Han kom överens med dem om en dagslön på en denar och skickade dem till sin vingård.
 (Matt 20)

Han gick ut i samma ärende tre gånger för att anställa fler arbetare. När han efter dagens slut skulle ge dem deras lön, fick alla samma lön trots olika antal arbetade timmar. De som arbetat bara delar av dagen fick samma lön som de som arbetat hela dagen. Orättvist kunde man tycka och husbonden fick också veta det.

Vi har arbetat hela dagen, dom bara delar, vi borde naturligtvis få mera lön än dom andra som arbetat färre timmar, tyckte man
Men husbonden svarade, jag är inte orättvis mot er, ni har fått den lön vi kom överens om. Får jag inte göra vad jag vill med det som är mitt, eller ser du med onda ögon på att jag är god mot dem och ger dem samma lön som ni får?

Vad menade Jesus med den liknelsen?

Jag tror Herren vill tala om för oss att han tar emot oss ända fram till att arbetsdagen är slut. Så länge dagen varar, verkar han. Därför behöver du aldrig tänka att det är för sent i livet att komma till honom med den tid du kan ha kvar. Han tar emot dig, förlåter dig och ger dig samma lön som de som redan ingår i arbetslaget.

Jakob har möjligen något att säga, när han skriver om gärningarnas betydelse, inte i frälsningshänseende, där räcker det med vad Jesus i sin kropp gjorde på korset, men det ingår ett moment som tillhör det kristna livet, gärningar. Det går att missuppfatta detta och mena att gärningar är grund för frälsningen. Det är de inte. Man kanske skulle kunna säga att de är en sorts bonus.

Ett exempel:

Den som ger er en bägare vatten att dricka därför att ni tillhör Kristus – jag säger er sanningen: Han ska inte gå miste om sin lön.
 (Matt:10)

Den här liknelsen kan gälla en människa men också ett helt folk.

Den kan också syfta på Israel som varit med i arbetet från början av dagen jämfört med oss hedningar som kom in senare i handlingen. Vår arbetsdag började med den s.k. missions-befallningen, ”Gå ut i hela världen . .” Därför kunde Paulus säga att här är inte jude eller grek utan alla är ett i Kristus. Betyder det då att vi får samma lön som Israel fast dom arbetat längre? Så tolkar jag bilden i liknelsen.

Och nu är vi vid arbetsdagens slut och de två folken i liknelsen, Israel och hedningarna, du och jag, är mitt uppe i arbetsdagens möda. Solen håller på att gå ner, skymningen sänker sig bland folken och det är snart dags för avlöning, för att behålla bilden i liknelsen.

Tiden för ”arbetsdagen” är i bibeln utmätt till 6000 år och vi är nära det året nu jag har i tidigare inlägg citerat Anders Gärdeborns nya bok där han läst in mer exakta tider ur bibeln att förhålla oss till.

Beställ boken på denna länk.

http://masterdirigentensverk.se/the%20final%20hour.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s