Allsångskvällar med kristet stuk?

Ett nygammalt format gör succé i umgänget med icke kyrkvana?

Ingemar Helmner, en av våra mer namnkunniga förkunnarna som rör sig mycket över landet har upptäckt delar av pingsts gamla sångskatt som han har upplevt som en dörröppnare i vår tid. Han har skrivit några artiklar i Hemmets Vän i ämnet och nu senast den 20 juli och jag vill med hans tillstånd återge något av det. Han skriver:

Jag räknade till minst fem annonser i en mindre lokaltidning som inbjöd till allsångskvällar. De skulle hållas vid hembygdsgårdar, i en vacker stadspark, utanför ett Folkets Hus osv. Det här verkar vara en riktigt populär aktivitet under varma sommarkvällar. Säkert kommer mycket av inspirationen från Lotta på Lisseberg och Allsång på Skansen, och det är höjt över alla tvivel att glad sång och musik skapar skön gemenskap och trivsel

Tyvärr såg jag ingen kyrka med bland arrangörerna.

I frikyrkosverige, särskilt i mina hemtrakter, inbjuds det till Glass-cafe i var och varannan kyrka. Det har blivi succe. Människor trängs och trivs, och tröskeln till frikyrkolokalen har slipats ned på ett välgörande sätt. Det är sällan något speciellt program, tanken är att naturliga kontakter ska skapas i en avspänd och varm miljö. Det kanske blir lite slagsida på skeppet om våra kyrkor efter hand bara förknippas med glassätande…

Kunde dessa härliga kvällar inte få innehålla något ytterligare, tycker Ingemar Helmner?

Varför inte en timmes kristen allsång någon gång under aftonen medan solen sakta dalar på västerhimlen? Kända pärlor ur den kristna sångskatten. Vem tycker inte om att nynna med i Pärleporten, Blott en dag och Tryggare kan ingen vara? Varför inte arrangera Psalmtoppen, och rösta fram våra favoriter och älsklingsmelodier? Och tänk om publiken skulle utmanas att berätta något minne förknippat med sången! De gamla läsarsångerna berättar evangeliet så tydligt – varje sång är en predikan.

Tänk om kyrkan lyckades skriva in några fina strofer i glassätarnas hjärtan…

Ett annat förslag är en helt instrumental kväll. Någon/några duktiga musiker spelar psalmer som Härlig är jorden och En vänlig grönskas rika dräkt.

De psalmerna bär med sig något av himmelrikets frid.

Unga sångare och musiker kan vända sig till icke kyrkvana med sin sång och musik!

På större platser kan givetvis flera kyrkor arbeta tillsammans med att bygga upp utåtriktade, evangeliserande kvällar. Bilda gärna en gemenskap med detta uppdrag. Och gör inte bara en punktinsats, var uthålliga så att det ni gör får en chans att slå igenom! Och, evangelisation måste få kosta! Vi satsar millioner på murbruk och tegel, att bygga, renovera och förfina våra kyrkor.

Men Gud har gett oss några ljuvliga sommarveckor som är som gjorda för att nå ut med vårt budskap. En varm och ljus sommarkväll är de flesta glada, öppna och avslappnade. Tänk efter hur ni prioriterar och förvaltar då det gäller insamlade medel, och avsätt en rejäl buffert för sommarevangelisation!

Så tänker en ordets förkunnare om sångens betydelse i evangelisationen Tänker han fel? Finns det fler som tänker som Ingemar Helmner?

Kristen allsångskväll – Psalmtoppen – Veckans önskemelodier . Det var bara några förslag på tänkbara rubriker.

1 tanke på “Allsångskvällar med kristet stuk?

 1. Hallå brorsan.
  Jag har just läst funderingar av Ingemar Helmner.
  Kristen allsångskväll – Psalmtoppen – Veckans önskemelodier mm
  är både lättsmält och lättintagligt men innehåller inte hela matmenyn.
  Kanske vore det dags att också servera en andlig ”råbiff” förlåt liknelsen,
  med tanke på världsläget och vårt andliga läge i både Sverige och Europa.
  De djupaste erfarenheterna tillsammans med Jesus kan naturligtvis se olika ut.
  Hälsar
  Kid

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s