Allt har sin tid, men den tar slut

Bloggare och andra blir ibland betraktade som självutnämnda ”väktare på muren”, med en annan agenda än församlingen. Så ser inte jag på saken. Jag tycker att de kompletterar varandra. Uppdraget att göra hela världen medveten om Jesus måste med nödvändighet innebära att många ”kroppsdelar” används för detta uppdrag. Församlingens insats är navet i detta, ja, men hur lätt är det inte att det blir pastorernas insats som ersätter detta nav. Deras insats betyder mycket, men inte allt. De är också bara människor med ett begränsat intag. Församlingen har en bredare anläggningsyta gent emot behovets folk och kunde, enligt min mening utnyttjas bättre.

Sång och musik i våra gudstjänster var ämnet för förra bloggposten. Det blev stort intresse för ämnet. Nu ett annat viktigt ämne och säkert intressant för många. Topp 10?

Ibland funderar man över livets paradoxer. Hur skall vi tänka i tiden?

Är bibelns profetior pålitliga? De händelser de beskriver kan läsas på många ställen i bibeln, bla. I Matteus 24. Där varnas på ett bestämt sätt för att falska predikanter skall predika ett falskt evangelium. Ett falskt evangelium? Hur skall vi veta om det är falskt, om vi inte kan jämföra med det äkta? Och måste inte församlingen vara involverad i det?

Jesus svarade dem: ”Se till att ingen bedrar er. Många ska komma i mitt namn och säga: Jag är Messias, och de ska bedra många. Ni kommer att höra stridslarm och rykten om krig. Se då till att ni inte blir skrämda. Sådant måste hända, men det är ännu inte slutet. Folk ska resa sig mot folk och rike mot rike, och det ska bli svält och jordbävningar på många platser. Men allt detta är bara början på födslovåndorna.

Då ska man utlämna er åt lidande och döda er, och ni kommer att bli hatade av alla folk för mitt namns skull. Och då ska många komma på fall, och de ska förråda varandra och hata varandra. Många falska profeter ska träda fram och bedra många, och eftersom laglösheten ökar kommer kärleken att kallna hos de flesta. Men den som håller ut till slutet ska bli frälst. Och detta evangelium om riket ska förkunnas i hela världen till ett vittnesbörd för alla folk.
Sedan ska slutet komma.
”

Hur skall vi förstå denna bibeltext som för övrigt harmonierar med många andra texter? Den skapar väl inte någon speciall optimism, (eller gör den det?). Vi ser ju hur väl bibelns förutsägelser stämmer överens i tid som gått, i tid som är och har därför heller ingen anledning att misstro budskapet för den tid som kommer.

Vi skall alltså bli hatade. Är det vad som väntar i en framtid? Är det inte bättre då att försöka undvika konfrontation och söka samarbete på så många sätt som möjligt. Försöka bli ”världens vän”. D.v.s. agera som Sveriges kristna råd med fokus på det närvarande och hur vi skall bevara det, gemensamt med ”världens” barn?

Det går alltså att bli bedragen, säger Jesus,

Det bekräftar Paulus också i ett brev till Timoteus:
Men Anden säger tydligt att i de sista tiderna kommer några att avfalla från tron och följa villoandar och onda andars läror, förledda av hycklande lögnare som är brännmärkta i sina samveten.

Har församlingarna blivit förberedda på en sådan utveckling, eller betraktas det som inte nödvändigt. Vilken typ av fråga är det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s