Förnyade, eller nya församlingar?

Bildresultat för bilder på kyrkolokaler

Bildresultat för bilder på kyrkolokaler

 

 

Behövs det fler administratörer i verksamheten?

När Jesus på sin tid såg allt folket ömkade han sig över dem och sade ”skörden är mycken och arbetarna är få”. Så var det då och så är det nu.

Vi behöver nya församlingar för att möta det behovet och expandera Guds verk säger ledningen i Pingst med sin föreståndare i spetsen. Det betyder flera lokaler, bänkar, ljusspel, elektronik och övrig utrustning som kostar pengar.

Jag tror inte Gud är beroende av antalet församlingar i tanken att det skulle generera fler medlemmar. Det har nog inte med varandra att göra.

Eftersom tron kommer av predikan som i sin tur ger behov av församlingar tycker jag att detta får styra behovet. Jag tror nämligen att nya församlingar inte  automatiskt ger fler som predikar Guds ord. Varje församling, stor som liten måste administreras, dvs några som sköter ”maten” t.ex., för att ta bibelns exempel.

Så gjorde de första kristna? ” Välj ut sju betrodda personer som kan hjälpa till med den tidens administrativa uppgifter, nämligen se till att alla får mat.” – så att vi (apostlarna) kan ägna oss åt bönen och ordet.”

Bönen och ordet var deras uppgift, inte att administrera verksamheten.

Har vi på något sätt hamnat fel här och sett hur våra ledare blivit mer och mer administratörer, tom vd, istället för Ordets förkunnare. DET är nämligen skillnad det.

Att samfundet behöver en maktperson är en sak, gemensamma åtaganden behöver ibland en talesperson med viss makt. (Om församlingen behöver det, är vi illa ute)

Ordet och bönen
Eftersom församlingens uppgift är att sprida kunskap om Guds rike, evangelisera, bör den/de personerna med den uppgiften befrias från alla administrativa uppgifter i församlingen för att ge tillräcklig tid för det. Jag tror dock inte att det skall finnas vattentäta skott mellan uppgifterna.

Kunskap om Guds rike innebär kunskap om synd och behovet av den nåd som Jesus genom sin död på korset erbjuder. Jag tror att om det budskapet blir aktuellare genom ordet och bönen, blir församlingen automatiskt förnyad.

 

3 tankar på “Förnyade, eller nya församlingar?

 1. ”Det betyder flera lokaler, bänkar, ljusspel, elektronik och övrig utrustning som kostar pengar.”

  Den första församlingen i Jerusalem hade inget av allt detta. De delade ut bröd till den tidens EU-migranter istället. Pengar till musikanläggningar och ljusspel var det aldrig tal om. (Församlingen vid Sinai hade en del ljusspel m m men det är ett undantagsfall) Man bör vara tydlig med begrepp och definition av församling. De messianskt troende gick liksom sin Mästare till Synagogan på Sabbaten. För övrigt samlades man i hemmen eller ute i naturen. Det var först när det hela stelnade till några århundraden senare som församling blev liktydigt med en lokal el dyl.

  Gillad av 1 person

 2. Definitonen av vad som är församling varierar utifrån vem man frågar. Själv har jag varit en obotlig predikant, jag kan inte göra annat, fastän predikstolarna har varierat alltifrån köksbord, till arbetsplatser och kundkontakter i mina företag, till faktiska predikstolar i kyrkor och kapell. Överallt där man antingen kallat mig eller tagit emot mig har jag haft min församling, även om jag tidvis, åtminstone från början, varit en deltagare och medarbetare i några församlingar.

  Sedan ca femton år har jag min kärnförsamling hemma. Till följd av både hälsoskäl och familj (började sent i livet med detta, och har barn som just håller på med att bli vuxna). Men predikar alltjämt dagligen.

  En del är väldigt fästa vid organisationen, och att det finns en kyrkolokal, men det har jag aldrig varit. Överallt där jag upplever närvaron av Den Helige Ande, där upplever jag att ‘kyrkan och församlingen’ är. Sedan är det en annan sak att jag känner den djupaste respekt för andras definition och upplevelse av vad församlingen är. För mig är det där man delar en andlig gemenskap.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s