Mitt under pågående folkmord mot de kristna

utser regeringen ett sändebud som ska jobba mot antisemitism och islamofobi.
Varför undantas världens mest förföljda grupp – de kristna – från uppdraget? undrar Nuri Kino.

Delvis kanske svaret finns i Jesus ord enligt Joh. 15:18?
Om världen hatar er, ska ni veta att den har hatat mig före er.  Hade ni tillhört världen, skulle världen ha älskat er som sina egna. Men ni tillhör inte världen, utan jag har utvalt er och tagit er ut ur världen. Därför hatar världen er. Kom ihåg vad jag sagt: tjänaren är inte större än sin herre.

Har de förföljt mig, ska de också förfölja er. Har de bevarat mitt ord, ska de också bevara ert ord. Men allt detta kommer de att göra mot er för mitt namns skull, därför att de inte känner honom som har sänt mig.

Varifrån kommer då min hjälp?
Min hjälp kommer från Herren, som har gjort himmel och jord.
Inte låter han din fot vackla,
inte slumrar han som bevarar dig. (Ps 121)

I en artikel i Dagen bekäftar Nuri Kino förföljelsen och jag citerar valda delar.
När jag för två år sedan skrev om hot och våld mot kristna på svenska asylboenden fick statsrådet Morgan Johansson det att låta som att jag hade hjärnspöken.

I organisationen A Demand for action (ADFA) har vi sammanställt rapporter om antalet kyrkor som förstörts av terrorister i Irak. Före Saddam Husseins fall 2003 fanns det 1,3 miljoner kristna i Irak, före IS invasion 2014 var de 300 000, i dag är de färre än 200 000. Av dem som är kvar bor majoriteten i flyktingläger.

De senaste åren har ungefär 500 000 kristna flytt från islamisters förföljelse i Syrien.

Nyligen publicerade Deutsche Welle en artikel om över hundra attacker mot kristna på tyska asylboenden under 2017. Reportern som mejlat mig artikeln säger att hon har pratat med kristna som vittnar om många fler attacker, sådana som av rädsla aldrig har anmälts till polisen.

ADFA:s representant i USA, Steve Oshana, messar mig. Han och vår libanesiska systerorganisation Syriac Leagues generalsekreterare Habib Afram har varit på ceremonin för USA:s nya sändebud för religiös frihet. I Sverige har vi också ett sändebud. Från UD:s hemsida:

Kampen mot antisemitism och islamofobi är ett prioriterat område för regeringen. Därför utsåg utrikesminister Margot Wallström diplomaten Joachim Bergström till särskilt sändebud med ansvar för dessa frågor.

En tid senare pratade vi i telefon. Bergström förstod inte kritiken att kristna undantas från uppdragsbeskrivningen under ett pågående folkmord mot dem. Det var ju dessutom inte han som hade utsett sig själv, det var ju regeringen. Bergström menade också att det redan görs mycket för förföljda kristna i utrikesdepartementet, att det lyder under avdelningen ”mänskliga rättigheter”.

Trots löfte om ytterligare information om vad som görs i frågan ”mänskliga rättigheter” har ingenting hörts från honom. Antisemitism och Islamofobi är alltså utsedda till att vara särskilt skyddsvärda, medan kristna står utanför denna omsorg.

Varför står de kristna utanför? Jo, säger Jesus, därför att de inte känner honom som har sänt mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s