Den helige Ande

Jag har av ett av våra barnbarn i present fått en bok som uppmanar sina läsare att ”lära känna Gud” av James I Packer, en ärlig och djupt biblisk undervisning som präglar läsarens gudsbild enligt Olof Rugarn, läkare och förkunnare inom EFK.

”Att lära känna Gud” har varit till stor välsignelse för mig och tusentals andra, skriver Joel McInnes, lärare på Bibelskola Väst och församlingsledare i Centrokyrkan, Pingst.

Det finns många fler predikanter och bibellärare som lovordar boken. Jag är ju inte själv varken predikant eller bibellärare, men jag uppskattar en bok som använder bibeln som viktigaste referens och så vitt jag förstår uppfyller denna bok det kriteriet.

Den bortglömda personen
Man behöver inte läsa så många sidor förrän bokens författare påminner oss om en delvis bortglömd person. Det är uppseendeväckande hur olika man behandlar den bibliska undervisningen om den andra, respektive tredje personen i treenigheten. Kristi person och verk har ständigt debatterats och debatteras fortfarande. Den helige Ande ignorerar man däremot konsekvent. Det har skrivits många utomordentliga böcker om Kristus, men de böcker om den helige Ande som är värda att läsas kan nästan räknas på ena handens fingrar.

Den genomsnittlige kristne har endast diffusa föreställningar om vad den helige Andes verk innebär. Somliga talar om Kristi Ande på samma sätt som man talar om julstämning – som en vag kulturell påverkan som leder till flummighet och religiositet.

Men de flesta tänker troligtvis inte alls på den helige Ande och har ingen bestämd uppfattning om vad han gör. I praktiken befinner de sig i samma situation som Paulus mötte i Efesos:
”Nej, vi har inte ens hört att det finns en helig Ande”.

Hur kan vi försvara att vi så total förbiser den tjänst som Kristi tillförordnade representant utför? Är det inte ihåligt bedrägeri att säga att vi ärar Kristus när vi samtidigt ignorerar och därigenom vanärar den som Kristus har sänt till oss som sin ställföreträdare för att ta hand om oss i hans ställe? Borde vi inte bry oss mer om vad den helige Ande gör, skriver J.I Packer i sin bok.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s