När förhänget i templet brast

Genom Jesu död öppnade han den väg till sig själv som av synden blivit igenväxt och oframkomlig. Symbolen, ett rämnat förhänge, är starkt. Den andliga friheten var nu möjlig att nå. Sedan den stunden har miljoner och åter miljoner människor hittat vägen till Jesus.

Det dröjde dock inte länge förrän Satan insåg att han fått svåra rekryteringsproblem genom denna extraordinära händelse. Han tog hjälp av den tidens prästerskap att hänga upp förhänget igen. Man såg inte att Gud låg bakom händelsen utan såg det mer som någon form av tillfällighet. Det hjälpte inte att de lagat förhänget, eller satte upp ett nytt, när templet blev förstört 70 år senare. Med det nya förhänget och allt annat blev det eldslågornas rov. Direktkontakt med Gud förblev därmed möjlig.

Den katolska teologin har sedan under många århundraden ägnat sig åt samma typ av religiösa övningar som det judiska prästerskapet. De har sett till att förhänget, i överförd bemärkelse, återfått sin plats. Från vaggan till graven satte de tillbaka prästerskapet mellan Gud och den troende katoliken. Ingen välsignelse utan medlare, utan präst inget sakrament, utan sakrament, ingen frälsning. Prästerskapet spelar en absolut avgörande roll i en katoliks liv. Den troende förblir alltid andligt omyndig, underställd kyrkans förmyndarskap i form av ett prästerskap.

Att man kan bli omyndigförklarad även i andra sammanhang blev jag påmind om när jag såg programmet ”min sanning”, med Ulf Ekman. Programmet blev verkligen Ulf Ekmans sanning och bekräftade min tanke att det finns olika typer av förhängen. En sådan typ av förhänge är den egna maktfullkomligheten. Den kan effektivt skymma Gud. Så möjligheten att skymma Gud finns inte bara i den katolska tron.  I just detta fall slår den dock följe. Den har dock i någon mening fullkomnats i katolsk lära och tradition.

Den som i samma andetag, TV-program, har att svara både för sitt tidigare engagemang, som man lämnat, och förklara sitt nya, får problem. Speciellt som inget av dem går att försvara från bibliskt utgångspunkt. När den förankringen saknades i TV-samtalet blev det också mest oförklarligt svammel utifrån egna tankar. Att han var obekväm med detta blev en synlig och ofrånkomlig konsekvens.

Hans skapelse, Livets ord hade gjort honom närsynt, ”det fanns land framöver” att erövra.  Här kan man tala om diken, dels den skapelse han kreerat, Livets ord som han nu tyckte kommit till vägs ände, till katolicismen som var vägs ände.

Det plågsamma är att den ledarskapskultur som Ulf Ekmans exponerat, har smittat av sig så att även i fortsättningen kommer pastor Ulf att spela en framträdande roll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s