När helhetstänket saknas

Vi behöver ett helhetstänkande i denna fråga skriver en präst i Svenska Kyrkan i en debattartikel i tidningen Dagen apropå homodebatten. Ja, så är det och vad är då helheten? Summan av ditt ord är sanning, skriver aposteln. Kan detta bibelord utgöra en grund att stå på? Summan, helheten?

Om än inte homosexualiteten är en stor sak i bibliskt perspektiv så har det blivit det i vårt samhälle. Jag har dock inte träffat någon kristen som uttalat förakt för de homosexuella, det är snarare andra grupper i samhället som står för detta hat Däremot måste vi, eftersom bibeln är vår urkund, ta ställning utifrån detta. Andra tar ställning utifrån andra utgångspunkter.

Jag tycker nog att Mikael Löwegren argumenterar en aning trassligt. Han refererar till hätskhet I debatten. Jag tror han blandar samman hätskhet med engagemang, ett angagemang som berör all synd, inte bara denna.
Bara för att man blir motsagt, på goda grunder, behöver man inte ta till överord. All synd engagerar kyrkan och kyrkans uppgift är att förkunna frihet från synd.  Man måste lyda Gud mer än människor. Detta Guds ord blir svårsmält för dem som vill sätta sig i Guds ställe och avgöra vad som är synd. Om man sedan anpassar det till ett gudlöst samhälles moral har kyrkan spelat ut sin roll.
Den anpassligheten är ett svårt hinder I kyrkans uppgift att rädda människor.

—————–

“Hur skulle Jesus göra” , är en viktig fråga I varje situation och varje relation till våra medmänniskor, skriver Dagens chefredaktör I samma nummer av Dagen

Jag tror man skulle kunna applicera Jesus ord till kvinnan som ertappats med sin synd och hotades med stening:

 “Inte heller jag dömer dig, gå och synda inte härefter”.

En kyrka som vill vinna sina medmänniskor, hetro eller homo, beter sig inte hätskt mot dem, det vore definitivt emot vad Jesus sade och verkade. Tvärtom vi skall älska dem. Det betyder inte att vi skall jamsa med dem som gör sig själva till gudar.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s