Vad väcker kärleken?

Kärlek kan aldrig tvingas på någon, den måste väckas. Så är det med all kärlek, också kärleken till Gud. Gud tvingar sig inte på någon människa. Inte heller Jesus gör det.

Man blir förvånad många gånger när man läser om Jesus, som när de religiösa, men skeptiska ledarna ber honom göra ett under för att övertygas. Varför gör han då inte ett stort under så de tappar hakan. Då skulle de förstå att han var Guds son. I stället säger han några ord och går sedan tyst från platsen.

Och varför valde han att bara gå till lärjungarna när ha hade uppstått? Varför gick han inte till översteprästerna?  Varför inte besöka Pilatus och Herodes också. Det hade väl varit effektfullt!  Och varför gör han inte tydligare under i dag? Det skulle säkert leda till att många fler skulle bli kristna.

Det kan man fundera över.

Jag tror att om Jesus gjort så hade han framstått som en maktmänniska, en omöjlig tanke eftersom han inte tvingar någon. Påtvingad kärlek blir en självmotsägelse. Tecknen för att Gud finns och verkar är tillräckliga för att skapa tro och gensvar.

Paulus skriver också i brevet till romarna:

”Det man kan veta om Gud är uppenbart bland dem, eftersom Gud har uppenbarat det för dem. Ända från världens skapelse syns och uppfattas hans osynliga egenskaper, hans eviga makt och gudomliga natur, genom de verk han har skapat.

Därför är de utan ursäkt.”

Det är vår kärlek Gud vill väcka. Det är under de förutsättningarna han vill ha gemenskap med oss. Han skall inte träta och ropa, utan locka fram tron där den är svag och bräcklig. Om du har det så kan du vara trygg. När religionen använt maktmedel och tvång för att övertyga har det alltid fått motsatt effekt. Så arbetade inte Jesus.

Vi låter profeten Jesaja tala om en kommande Jesus:

”Han skall utbreda rätten
bland hednafolken.  
Han skall inte skria eller ropa, inte låta sin röst höras på gatorna.

Ett brutet strå
skall han inte krossa, en tynande veke
skall han inte släcka. Han skall i trofasthet
utbreda rätten.” 

Den rätt som Jesaja skriver om är Guds egen rättfärdighet som Han i sin kärlek ger den som åberopar den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s