Är Gud trovärdig?

– eller skall vi tro mer på människan

Ägnar vi oss åt ett spel för galleriet i livsstilsfrågor lever vi farligt. Vi kan bli frestade att godkänna det som Gud inte godkänner för att framstå som barmhärtiga och kärleksfulla i människors ögon. Det är ju faktiskt vad som sker i dag. Och finns det fler frågor där människan kan överpröva Gud och ifrågasätta vad han sagt. Det började i Eden där ormen ifrågasatte, ”skulle Gud sagt det?” Och Eva föll. Och Adam föll. Det är ofta människans ifrågasättande som öppnar för synden. Det gjorde det då, och det gör det i dag.

Är Gud trovärdig? Och är han trovärdig i allt?  Kan vi med hans ord framför oss tro att i vissa fall har människan rätt och Gud fel? Att viktiga lärofrågor reduceras till att bli en fråga om hur vi människor väljer att tolka och ifrågasätta skriften?

Ett sådant ifrågasättande gäller Gud själv när han säger att han är skaparen. Människan i form av vetenskapen säger att det har han visst inte gjort men vi vet inte hur det gick till – än. Det gör Gud till en lögnare. Det är säkert en kardinalsynd som har andra synder i släptåg. Finns inte Gud finns naturligtvis ingen dom heller. Vi skall inte heller förvånas över att det finns de som bekänner sig som kristna och troende på Bibeln, (åtminstone delvis) som sällar sig till den ifrågasättande skaran.

Paulus skrev om att förvränga sanningen:

”Ja, bland er själva ska män träda fram som förvränger sanningen för att dra över lärjungarna på sin sida. Var därför vakna och kom ihåg att jag i tre års tid, natt och dag, aldrig har slutat förmana var och en av er under tårar.” (Apg 20).

De som på olika sätt ifrågasätter Gud får många problem med argumentationen. Eftersom man inte klarar det, angriper man på olika sätt budbäraren i stället. Man förstår inte Gud och hur hans kärlek är beskaffad, därför blir det på detta område angreppet sker. Den som hävdar Gud och hans trovärdighet är kärlekslösa, obarmhärtiga och egentligen människofientliga. Och det värsta, han gör sig till domare också, säger man.

Många ska följa dem i deras lössläppthet, och för deras skull kommer sanningens väg att bli hånad. I sin girighet kommer de att utnyttja er med hjälp av falska argument. Men domen över dem är verksam sedan länge, och deras undergång sover inte. (2 Petr 2:3)

Den som medvetet syndar och därmed gör Gud till en lögnare, tror jag kommer att få det tufft när en dag domen faller, enligt ovan.

Men det finns också andra typer av synd. Det finns de som kämpar med olika frestelser och ibland faller. Gud är barmhärtig. Ingen kan älska som han. Han vill ingen syndares död. Men det finns synder som leder till döden.

”Jag är livets bröd. Den som kommer till mig ska aldrig hungra, och den som tror på mig ska aldrig någonsin törsta”, sade Jesus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s