Hur stor är Gud

 

Hur stor är Gud?

 

Gud är stor, skränar en viss sorts muslimer och hugger huvudet av människor. Muslimerna generellt håller med om det första, medan de är mer tveksamma till det andra. Gud är större, kontrar Sveriges ärkebiskop och funderar sedan på om det trots allt inte är samma Gud man talar om. Det finns f.ö. ett antal övriga varianter på temat gud med varierande grad av påstådd storhet och namn.

 

Låt oss se på Abraham, han levde ca 1900-1500 år före Jesus födelse. Han fick ett löfte av Gud, ett löfte som gick vidare till ”löftessonen” Isak.

”Och jag skall upprätta mitt förbund mellan mig och dig och dina efterkommande från släkte till släkte, ett evigt förbund. Jag skall vara din Gud och dina efterkommandes Gud. Det land där du bor som främling, hela Kanaans land, skall jag ge dig och dina efterkommande till egendom för evigt. Och jag skall vara deras Gud.” (1 Mos 17)

Isak fick i sin tur Jakob som i sin tur av Gud fick namnet Israel.

Gud sade till honom: ”Ditt namn är Jakob, men du skall inte längre heta Jakob utan Israel skall vara ditt namn.” Och han gav honom namnet Israel. Gud sade till honom: ”Jag är Gud den Allsmäktige. Var fruktsam och föröka dig. Ett folk, ja, skaror av folk skall komma från dig, och kungar skall utgå från dig. Det land som jag har givit åt Abraham och Isak ger jag till dig. Och åt dina efterkommande skall jag ge detta land.”  (1 Mos 35)

I väntan på att Isak skulle födas blev Abraham också far till Ismael genom Hagar och Abraham värderade honom lika högt.

Och Abraham sade till Gud: ”Låt bara Ismael få leva inför dig!” Men Gud sade: ”Nej, din hustru Sara skall föda en son åt dig, och du skall ge honom namnet Isak. Jag skall upprätta mitt förbund med honom, som ett evigt förbund med hans avkomma efter honom.  
Men också ifråga om Ismael har jag hört din bön. Jag skall välsigna honom och göra honom fruktsam och föröka honom mycket. Han skall bli fader till tolv hövdingar, och jag skall göra honom till ett stort folk. Men mitt förbund skall jag upprätta med Isak, honom som Sara skall föda åt dig vid denna tid nästa år.”  (1Mos 17:21)

Ett obestridligt faktum är att Ismaels ättlingar, arabvärlden, i dag omfattar ett stort geografiskt område som är ca 200 ggr större än lilla Israel. Detta visar att Gud inte har favoriserat sina löften till Jakob på bekostnad av löftena angående Ismael. Och ändå traktar de efter det lilla Israel. Det är nog inte jordplätten de vill åt.

Men ni skall veta att det inte är för er skull jag gör detta, säger Herren, Herren. Ni skall skämmas och blygas för vad ni har gjort, ni av Israels hus.  (Hes 36)

Med hjälp av boken ”Vad händer i Mellanöstern?” (utgiven av Israels vänner) skall jag försöka belysa Guds restaureringsplan för Israel.

 

 Om du tycker att ämnet är intressant så dela gärna detta på Facebook.

1 tanke på “Hur stor är Gud

  1. Historien om Israel tar aldrig slut och visst är det underligt att hatet mot det judiska folket tilltar än en gång, och vi ser inget slut på det förrän Herren själv tar tag i det
    Det blir ganska spännande tider framöver,

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s