Det är mörkast strax innan gryningen

Jag tror att om vi lyfter blicken något kan vi se mörkret välla in över jorden i form av ondskans utbredning. Ondskan rustar sig. Men gryningen kommer, och strax därefter blir det fullt dagsljus. Det är en profetia, dock inte från mig. Bibeln säger det. Det finns böcker som man inte behöver läsa från pärm till pärm – det vore nästan dumt att ens försöka. Kokboken är ett sådant exempel, där är varje recept en avslutad enhet. Att läsa bibeln på det sättet ger en fragmenterad bild av det bibeln vill förmedla. Då förstår man inte helheten utan förlorar sig i detaljer.

Det är helt annorlunda om man läser en detektivroman. Där blir slutet av boken viktig.

Hur är det med bibeln – hur skall den läsas? Den är en form av historiebok som berättar om Gud, och hans folk Israel, deras öden och äventyr genom seklerna. Det är verkligen en omväxlande läsning, samtidigt lite enahanda, hur hans folk ömsom följde sin Herre för att sedan avfalla och följa andra gudar. Det hände gång efter annan. Judarna bröt Guds förbund och gick sina egna vägar och glömde sin Herre. Och Herren förlät dem, gång på gång. Han sände profeter till dem för att få dem tillbaka för han älskade dem. Många av profeterna dödade de.

Till sist sände han sin egen son, Jesus. Guds rättfärdighet krävde att ingen synd fick finnas vid bröllopet. Och Jesus lyfte på korset av vår synd och öppnade en ny väg till Guds rike. Vi får överlämna synden och när vi omvänder oss blir vi fria och likt den förlorade sonen återvända till fadershuset.

Apostlarna fick uppgiften att sprida detta budskap ut över jorden till alla folk, först till judarna, sedan också till oss hedningar. Men det skedde inte utan motstånd från ondskans makter. De makter som förförde Israels folk i GT är verksamma även i dag och nästan omedelbar efter korsfästelsen och Jesu himmelsfärd utbröt en stor förföljelse mot ”den vägen”. Allt detta kan du läsa om i Bibeln, den förklarar, så att om du vill, har du ingen svårighet att förstå hur vägen ser ut.

Över tid och under inflytande av fiender till det goda har apostlarnas undervisning ändå burit frukt och många väntar att Jesus skall komma igen som han lovat.

”Se till att ingen bedrar er”, sa Jesus. Det går alltså att bli bedragen och därmed missa bröllopet i himlen. Synd är i första hand uppror mot Gud och hans ord och synden börjar med frestelse. Någon luras tro att Gud är nog inte så noga, han förstår mig och älskar mig. Låt dig inte luras i den fällan. Han vill att hans kärlek skall vara besvarad och kärleken till honom visas genom att vi håller hans bud. Man måste vara två i ett bröllop där båda älskar.

Detta är kärleken till Gud: att vi håller hans bud. Och hans bud är inte tunga, för allt som är fött av Gud besegrar världen. Och detta är den seger som har besegrat världen: vår tro. Vem kan besegra världen utom den som tror att Jesus är Guds Son?(1Joh 5:3)

Bröllop är alltid fest och i detta sammanhang en lååång fest, du är också bjuden.

 

1 tanke på “Det är mörkast strax innan gryningen

  1. Käre broder Stig!
    Mycket bra skrivet, och det är överhuvudtaget många tänkvärda saker du skriver på din blogg.

    Gud välsigne dig! Birgit

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s