President Bashar, kallad till fred

När sonen Bashar kallades hem hem från sin läkarmottagning i London för att ta över regeringsmakten i Syrien var hans första beslut att till varje pris få fred med Israel. Han flög till Paris och vädjade till president Chirac om diplomatisk hjälp så att Syrien skulle få en god fred med Israel. Den skulle vara god både för Israel och Syrien. Ett till synes omöjligt uppdrag med tanke på Syriens historia.

När jag fick se nyheten i Jerusalem Post, skriver KG Larsson i sin bok Israel – landet som berör, tänkte jag omedelbart på profeten Jesaja 19:24-25 där det står:

På den dagen skall Israel vara den tredje vid sidan av Egypten och Assyrien, en välsignelse mitt på jorden…..

När detta hände hade Israel redan fått fred med Egypten. Men att få fred med Syrien ansågs helt omöjligt efter alla årtionden med hat från den gamle presidenten Assad. Plötsligt och oväntat var så stunden inne, mot alla odds. Sedan den dagen har Syrien suttit i fredssamtal med Israel. Någon gång då och då påpekar de det i nyheterna i Sverige.

! 2700 år har detta stått att läsa i Jesaja som skriver att de inte bara skall ha fred utan han datummärker händelsen också. ”På den dagen”, ska det ske. Detta är en viktig tidsangivelse för oss. Den dagen är vanligt förekommande i profetböckerna från Jesaja och framåt. Det syftar fram mot en bestämd dag – den dag då Messias kommer tillbaka till Olivberget. (Sak.14:4). (Jesu återkommande till jorden)

I de 39 första kapitlen i Jesaja beskriver han 49 händelser om ”den dagen”.

Samtidigt som Jesaja skriver detta skriver han också om vad som skall ske med Damaskus Syriens huvudstad. I Jesaja 17:1 skriver Jesaja: – Se, Damaskus skall upphöra att vara stad. Det skall bli en ruinhög.

Profeten Jeremia som lever samtida med Jesaja ser samma sak och skriver: – Damaskus har tappat modet och vänt om till flykt, skräcken har fått grepp, ångest och vånda lik en barnaföderskas har kommit… Därför måste de unga männen falla på gatorna, och alla krigsmän förgöras på den dagen säger Herren Sebaot. (Jeremia49:23-26).

När den arabiska våren med sina oroligheter bröt ut i Egypten och president Mubarak störtades kände många i väst en stor oro för vad som skulle hända. Då såg man värdet av den stabilitet som fanns i Syrien. Men så började oroligheterna i Syrien. Först i staden Homs och sedan i Aleppo. Då sade man i nyhetsmedia att om detta drar in i Damaskus kommer det att bli värre än i Egypten och Libyen. Inte långt efter bröt oroligheterna ut inne i Damaskus.

Är det vi ser i dag och som både Jesaja och Jeremia talar om början till uppfyllelsen av det som de såg och skrev ner i profetior? Det vet vi inte. Men det finns all anledning att hålla ett öga på de händelser som sker just i Syrien.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s