Finns det ankdammar?

Mikael Karlendal har på sin blogg skrivit en kort sammanfattande historik gällande förföljelse av kristna i begynnelsen av församlingarnas verksamhet, i detta fall Stefanus och Paulus

http://www.mikaelkarlendal.se/ scrolla ner till rubriken,

”Tänk så olika man kan tänka” och avslutar artikeln med att med mild? ironi beröra de ekumenisk/ekonomiska aspekterna på reaktionen i den tänkta dammen.

Citat: ”Från den före detta statskyrkans – Ankedammiska kyrkan (AK) – högsta ledning och från det ena sammanslagna frikyrkosamfundets – Ekonomi-kyrkan (den heter så, eftersom den av ekonomiska skäl är en sammanslagning av tre mindre och tynande samfund) – högsta ledning kommer följande pressmeddelande:

”I god ekumenisk anda vill vi som är kyrkoledare för Ankedammiska kyrkan och Ekonomikyrkan härmed uttrycka vårt djupa avståndstagande från herrarna Stefanos och Paulus. Den fundamentalism och religiösa hårdhet som de representerar är fjärran från den inklusiva kärlekens teologi och nådens förkunnelse som vi vill bära fram. Deras sätt att rycka ut lösa bibeltexter och tolka dem på ett inskränkande och exkluderande sätt, tjänar inte till annat än att så in hat i den mänskliga gemenskapen.

”Vi är självklart inte motståndare till några tempel – vi betalar gärna när andra religioners utövare vill bygga sina tempel och vi rekommenderar gärna våra medlemmar att besöka dem. Även vi kan lära oss något av de grekiska och romerska gudarna.

”Vi vill inte tala om Jesu död och uppståndelse på ett sådant sätt att det ger uttryck för att vi har några sanningsanspråk. Tvärtom, vill vi dela den trösterika och fina bild av livet efter detta som de flesta människor i detta land har. Vi tror att alla har det bra där de hamnar. Och det är djupt felaktigt att ställa krav på andra människor att de ska ändra sig på något sätt. Alla är bra som de är. Alla utom mördare, miljöförstörare och anti-feminister.

Undertecknat,

Ärkebiskop och kyrkoledare (jag har strukit namnen av personliga integritetsskäl)

Slut citat

Förföljelser är något som vi inte har drabbats av – än. Många av våra bröder och systrar på annan plats på jorden har annan erfarenhet. Det finns alternativ för kristenheten hur vi kan reagera när förföljelsen drabbar oss. Förföljelsen behöver inte vara fysisk, den verbala är inte ofarlig heller. Den kan antingen skärpa oss så vi blir mentalt förberedda. Den kan också skrämma oss till underkastelse.

Skall vi stå upp för Ordet likt Stefanus och Paulus, eller göra som folket i Ankdammien. Ibland kan ironi få oss att tänka till lite extra och jag vill inte undanhålla de som läser min blogg att tänka. Graden av ironi bestämmer du själv.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s