Förnedrad och upprättad

En lång tid var han slav, och under många år satt han i fängelse på falska anklagelser. Josef, en av Jakobs tolv söner, blev ändå den som till sist skulle rädda sina bröder undan svält, fick först böja sig under deras övermakt. Seger går ibland genom förnedring och det finns några exempel varav Josef är ett. Josefs väg till upphöjelse gick genom den djupaste förödmjukelse. (Från 1 Mos 39)

Ett annat exempel är Job, en rättfärdig man, som utan eget förvållande råkade in i en serie tragedier. Hans vänner skulle hjälpa honom men lyckades i stället trampa på honom. Till sist kom Guds dom och den drabbade vännerna mycket hårt och de blev så att Job fick be Gud förlåta vännerna när han själv blev själv upprättad. Både Josef och Job fick ödmjuka sig inför både Gud och människor.  Deras förnedring var dock inte ett tecken på att Gud hade övergivit dem.

Judarna är i dag ett förödmjukat folk i många avseenden, vi ser exempel på det nästan dagligen. Men de kommer liksom Josef och Job också att få upprättelse. Liksom den rättfärdige Job fick be till Gud för sina vänner kanske vi får se och uppleva hur judarna efter sin upprättelse får be för den kristna kyrkan som ofta har behandlat det judiska folket mycket styvmoderligt för att inte säg fientligt, liknande Jobs vänner.

”Min vrede är upptänd mot dig och dina båda vänner, ty ni har inte talat om mig vad som är rätt, så som min tjänare Job har gjort, säger Gud. Tag er därför nu sju tjurar och sju baggar och gå till min tjänare Job och offra dem som brännoffer för er, och min tjänare Job skall be för er. Jag skall visa nåd mot honom och inte göra mot er som er dårskap har förtjänat. (Job 42: 7-8).

Det finns kristna vänner som tror och säger att våra församlingar före dem skall ”ryckas upp på skyar” för att möta Herren. Judarna däremot får vara kvar och utstå den sista tidens elände. Kyrkan har nu fått löftena i judarnas ställe, säger kyrkan, det finns många sådana ”vänner” som sedermera tacksamt får se och höra judarna be till Gud för dem för deras villfarelse.

Josef och Job förödmjukades, förnedrades och upprättades

Judarna förödmjukas, förnedras och kommer när tiden är inne att bli upprättade.

Vår synd förnedrar oss också men vi kan också bli upprättade genom att bekänna den

Vi kan citera vad profeten Hesekiel säger med ord från Herren:

”Jag skall låta en plantering växa upp som skall bli till berömmelse för dem. (judarna). De som bor där skall inte mer dö av hunger eller föraktas av hednafolken. De skall inse att jag, Herren, deras Gud, är med dem och att de, Israels hus, är mitt folk, säger Herren, Herren, Ni, mina får, den hjord som jag för i bet, ni är människor och det är jag som är er Gud, säger Herren, Herren .” (Hes 34:29).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s