För vem har bibeln hemligheter?

Jag förde vidare till er det allra viktigaste, vad jag själv har tagit emot: att Kristus dog för våra synder enligt Skrifterna, att han blev begravd, att han uppstod på tredje dagen enligt Skrifterna. (1 kor.15:3-4.)

Kristna i dag blir frälsta genom att tro på Bibeln, NT. På Paulus tid hade man inte bibeln, utan man hade Skrifterna och profeterna. Dessa skrifter (GT) var underlag för tron då. Det har nu gått 2000 år. Hur ser vi på Gamla Testamentet i dag?

GT bekräftades av Jesus på många ställen, speciell för ”Emmausvandrarna” i Lukasevangeliet, där han började med ”Mose och alla profeterna och förklarade för dem vad det stod om honom i alla Skrifterna.”

Efter sin uppståndelse var Jesus tillsammans med sina lärjungar i fyrtio dagar och undervisade dem om varför han kommit, dött och nu var uppstånden. KG Larsson, präst och författare, har i sin nya bok, Hemligheten och nyckeln som öppnar, satt strålkastarljuset på att bibeln också har hemligheter. Men att det finns nycklar som öppnar. Han menar att vår tro inte vilar på någon mänsklig ideologi utan på historiska fakta om Jesus. Det finns också andra dimensioner och områden i bibeln som vi inte förstår, bara genom att försöka förstå. När Jesus frågar Petrus vem han ansåg Jesus vara svarade Petrus:

”Du är Messias. Den levande Gudens son”. Då gratulerade inte Jesus honom för ett högt intellekt eller god slutledningsförmåga”. Nej, han säger, ”Kött och blod har inte uppenbarat detta för dig, utan min Fader som är i himlen”. Tron öppnar vårt förstånd och ger oss insikt. Den låter oss förstå hemligheter som för andra är dolda.

GTs profeter talade om att en frälsare skulle komma, och han kom, han lovade dessutom att han skulle komma tillbaka för att hämta de som funnit att Han, och endast Han, är vägen, sanningen och livet.

En av de viktigaste hemligheterna, dold för alla, är NÄR. När lärjungarna frågade om det, blir svaret, se till att ingen bedrar er. När resultatet av förkunnelsen blir förvillelse är det i sig ett tidstecken, viktigare än alla jordbävningar och krig, skriver KG Larsson. Och jag tycker att förvillelse är något som kännetecknar kristenheten i dag. Här gäller det för oss alla att vara vakna.

Jag vet att när jag lämnat er ska rovlystna vargar tränga in bland er, och de kommer inte att skona hjorden. Ja, bland er själva ska män träda fram som förvränger sanningen för att dra över lärjungarna på sin sida. Var därför vakna och kom ihåg att jag i tre års tid, natt och dag, aldrig har slutat förmana var och en av er under tårar. (Apg. 20:29)

Ja, bland er själva – – Den texten av Paulus, tillsammans med Jesu vädjan låter oss förstå allvaret i tiden.

Eftersom du har bevarat mitt ord om uthållighet ska jag bevara och rädda dig ur prövningens stund som ska komma över hela världen för att pröva jordens invånare. Jag kommer snart. Håll fast vid det du har så att ingen tar din krona. (Upp. 3:10)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s