Slå, men också hela

Resultatet av en kommande katastrof i Egypten, som jag försökte skildra i mitt förra inlägg, blir att landet ligger öde i 40 år. Men vi börjar i begynnelsen av skeendet. Jesaja. 19 är källan

Se, Herren far fram på en snabb sky och kommer till Egypten. Egyptens avgudar smälter i deras bröst. Jag skall uppegga egyptier mot egyptier, broder skall strida mot broder och vän mot vän, stad mot stad och rike mot rike. Egyptiernas mod skall försvinna, deras planer skall jag göra om intet. De skall fråga sina avgudar och trollkarlar, andebesvärjare och spåmän. Jag skall överlämna egyptierna i en hård herres hand, en grym kung skall råda över dem, säger Herren, Herren Sebaot.

Deras avgudar kan inte hjälpa, deras högmod och uppror mot Gud med hjälp av den egna kunskapen skall Gud göra om intet. Att vara sig själva räcker inte. Deras högmod stjälper dem och förvirring råder. Då kommer katastrofen, flodvågen som sopar bort allt i sin väg mot havet. När den passerat återstår inte mycket.

Vattnet i havet (= Nassersjön ovanför dammen, stort som ett mindre hav) skall torka ut, floden sina och ebba ut. Strömmarna skall stinka, Egyptens kanaler krympa ihop och torka ut, rör och vass vissna bort. Ängarna vid Nilen längs flodens strand och alla sädesfält vid floden, skall torka ut, fördärvas och bli till intet. Nilens fiskare skall klaga, alla som kastar ut krok i floden skall sörja, de som lägger ut nät i vattnet skall bli modlösa. De som bereder lin och de som väver fina tyger skall komma på skam. Landets stöttepelare skall krossas och alla som arbetar för lön gripas av ångest.

Men när de i sin nöd ropar till Herren på grund av förtryckarna, skall han sända dem en frälsare, en stor frälsare, och han skall befria dem. Herren skall göra sig känd för egyptierna, och egyptierna skall på den tiden lära känna Herren. När de omvänder sig till Herren, skall han bönhöra dem och hela dem.

Dammbygget har redan haft katastrofala konsekvenser för folket, för fisket, det bördiga slammet har nästan helt uteblivit, deltat vid havet blir mindre och saltare. Det som skulle bli Egyptens blomstrande framtid har förbytts i dess motsats. Men när de 40 åren efter katastrofen gått, har Gud en ny framtid för Egyptierna.

Här tror jag man här kan se hur Gud handlar. När den egna förmågan är uttömd kommer Gud med sitt helande för att inte någon skall kunna säga att det var den egna förmågan som hjälpte. Något som gäller i det egna livet som för nationer. Det börjar med att man inser sin egen oförmåga och ber Herren hjälpa och då gör han det. Gud låter sig alltid finnas för den som söker honom.

På den dagen skall det finnas en banad väg mellan Egypten och Assyrien, och assyrierna skall komma in i Egypten och egyptierna in i Assyrien, och egyptierna skall tjäna Herren tillsammans med assyrierna. På den dagen skall Israel vara den tredje vid sidan av Egypten och Assyrien, en välsignelse mitt på jorden.

5 tankar på “Slå, men också hela

 1. Jesaja 19:22-25

  ”Så skall Herren slå Egypten – slå, men också hela. När de omvänder sig till Herren, skall han bönhöra dem och hela dem.

  På den dagen skall det finnas en banad väg mellan Egypten och Assyrien, och assyrierna skall komma in i Egypten och egyptierna in i Assyrien, och egyptierna skall tjäna Herren tillsammans med assyrierna.

  På den dagen skall Israel vara den tredje vid sidan av Egypten och Assyrien, en välsignelse mitt på jorden. Herren Sebaot skall välsigna dem och säga:
  Välsignad vare Egypten, mitt folk, och Assyrien, mina händers verk, och Israel, min arvedel!

  Ulrika, du frågar hur man skall förstå detta.

  Den övergripande förståelsen tror jag är att den väg mellan nationerna som profetens omtalar kan mycket väl vara en sinnebild på hur nationer som ständigt låg i krig med varandra nu gemensamt skall hylla Herren. Efter att ha vänt sig till Herren i sin nöd, när den egna förmågan är uttömd, kan Herrens lösning bli den han vill, inte som vi vill, eller tror.

  I Hosea 2:23 står det ”Det folk som inte var mitt folk skall jag kalla mitt folk”. Herren säger om Egypten, mitt folk. Det är vi inte vana vid, det är ju i våra ögon Israel och bara Israel. Assyrien är ”mina händers verk”.

  Ja, hur skall man förstå detta, vi får vara nöjda med det vi förstår.
  /Stig

  Gilla

 2. Ulrika!
  Assyrierna är i stort sett Syrien med delar av Libanon och Irak. Lite obestämda gränser.

  Wikipedia skriver:

  Assyrien var ett forntida rike och ett imperium med centrum vid floden Tigris i Mesopotamien i det nuvarande norra Irak. Assyriska imperiet existerade från ca 2000 f.Kr. till sin undergång i början av 600-talet f.Kr..

  Assyrien räknas som den första militära stormakten.[1] Landet Assyrien blev upplöst 612 f.Kr.

  Assyrierna var semiter som slagit sig ner vid mellersta delen av floden Tigris och där upprättat det rike som senare kom att bli en av forntidens mäktigaste stater. Det assyriska väldets gränser växlade med dess maktställning och på höjden av sin makt nådde det till Armenien i norr, Mediens berg i öster, Persiska viken, Arabiens och Afrikas öknar i söder och Medelhavet i väster.

  Språkligt och kulturellt stod assyrierna nära babylonierna. Assyriernas språk, assyriska, var en dialekt av akkadiska. Assyrien var bland en av historiens första militärmakter.[2] Assyrierna utmärkte sig även i kulturellt hänseende särskilt på konstens område. Deras huvudgud var Assur som även var skyddsguden för den gamla huvudstaden med samma namn.

  /Stig

  Gilla

  • ”Ja, hur skall man förstå detta, vi får vara nöjda med det vi förstår.”

   Ja, o spara på de pusselbitar vi får så de eventuellt kan användas senare.

   Tack för posten och för din tid.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s