Fången i katolsk teologi – fri i evangeliet

”Då brast förhänget i templet i två delar, uppifrån och ända ner. Jorden skakade och klipporna rämnade” (Matt 27:51)

Genom detta mirakulösa ingripande har Gud själv kungjort slutet på det Gamla förbundets ordning och början på det nya. Genom Jesu död öppnade han själv synligt den väg som av synden blivit igenväxt och oframkomlig. Symbolen, ett rämnat förhänge är starkt. Den andliga friheten var nu möjlig att nå. Sedan den stunden har miljoner och åter miljoner människor hittat vägen till Jesus. Direktkontakt med Gud blev genom Jesus därmed möjlig. Någon mellanhand behövdes inte längre.

Det dröjde dock inte länge förrän Satan insåg att han får svårt med rekryteringen genom denna extraordinära händelse. Han vidtog därför sina mått och steg för att försvåra vägen till friheten. Ett av dem blev bildandet av Katolska kyrkan som genom olika mänskliga påfund krånglade till det som Gud gjort så enkelt. De fick tyvärr också en hel del efterföljare som lyckades dela Kristus i olika delar. (Paulus i 1 Kor:1) I dag råder fullt kaos på det området.

De katolska teologerna har sedan under många århundraden ägnat sig åt samma typ av religiösa övningar som det judiska prästerskapet. Med religiösa lagar har de försnävat friheten. De har sett till att förhänget, återfått sin plats.

Från vaggan till graven sitter det i dag ett katolskt prästerskap mellan Gud och människan. Ingen välsignelse utan en medlande präst, utan präst inget sakrament, utan sakrament, ingen frälsning. Prästerskapet spelar en absolut avgörande roll i en katoliks liv. Den troende förblir andligt omyndig, underställd kyrkans förmyndarskap.

Jag har i mitt tidigare blogginlägg hänvisat till hundratals katolska beslut fattade genom åren. Beslut alltså, väl dokumenterade och som lett fram till att befästa den villolära som RKK är ett uttryck för. En del generande, en del bara fakta. Samtliga förnekas av representanter för RKK. Lögner, säger man, Trots att de tillämpas i dag förnekas det.

Paulus skriver till galaterna om friheten i Kristus, (Gal. 2:4) jag citerar:

Det ville annars de falska bröder som hade nästlat sig in. De hade smugit sig in för att spionera på den frihet vi har i Kristus Jesus och göra oss till slavar. Men vi gav inte efter för dem ens ett ögonblick eller underkastade oss. Vi ville att evangeliets sanning skulle bevaras hos er –

– de insåg att jag hade blivit betrodd med evangeliet till de oomskurna liksom Petrus till de omskurna. –

Han som hade gett Petrus kraft att vara apostel för de omskurna har också gett mig kraft att vara det för hedningarna.

Lägg märke till att Petrus som sägs vara den klippa på vilket katolikerna grundat sin kyrka, skulle enligt denna text, arbeta för judarna, medan Paulus skulle gå till Rom, hedningarna. Tvärt emot vad katolsk teologi säger.

6 tankar på “Fången i katolsk teologi – fri i evangeliet

 1. Pingback: Hur går det med det där katolska? III | Tankar i natten

 2. Katolsk teologi är som svammel!
  Utan fast grund i Herren Jesu Kristi ord blir det gärna så!
  Man känner igen symtomen från andra religioner med samma antikristliga agenda!
  Den som inte läser sin Bibel har satt sig själv i en utsatt sitts ,och löper stor risk att ledas iväg bort från den smala stigen och den sanna Herden Jesus Kristus ! och följa den stora jämna europavägen ner till Rom !

  Frid i Kristus Bröder och Systrar !

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s