Övertagande av skuld

Korset visade i första hand Guds kärlek till människan och inte på en allmän sadism mot sin son. När detta är sagt kvarstår ändå ett stort mysterium. En viktig del i händelsen ligger i ordet identifikation. Vem är ansvarig för begångna brott? Vi sätter t.ex. inte Andersson i fängelse för ett brott som Svensson både utfört och erkänt. Var och en av dem är ansvarig för sina egna handlingar Men, om de båda blir en juridisk enhet anser vi det vara i sin ordning att den ene svarar för den andres felsteg.

Om du t.ex. lånar en stor summa pengar i en bank och sedan spelar bort dem på poker hamnar du i problem om du inte kan betala tillbaka lånet. Du står där med en stor skuld, utan betalningsförmåga. Banken kunde kanske efterskänka pengarna men då hamnar dom i problem. Ett undantag från bankens sida skulle bli ett prejudikat och få följdverkningar. Det du har lånat är ju egentligen en bagatell mot vad banken omsätter årligen. Men om banken efterskänker din skuld måste de göra detsamma även mot andra, även om de sköter sin ekonomi bättre än du. Det är alltså uteslutet, skulden finns där, och den är din egen.

Men om någon godhjärtad människa ser din belägenhet och erbjuder sig att betala skulden i stället för dig, erbjuder en sorts juridiskt partnerskap blir situationen en annan. Till skillnad från banken kan han göra det utan att skapa ett prejudikat. Han tar då på sig din skuld genom att skriva på en avbetalningsplan gentemot banken. Nu är skulden hans, juridiskt. I bankens ögon är det nu han som är du. Han är identifierad som dig – och/eller du i honom. Detta är en viktig poäng varför Jesus måste bli människa.

Jesus har erbjudit sig att ta din orättfärdighet (bankskulden) på sig. På korset skrev han under den avbetalningsplan som kan fria dig om du också skriver på (tror på honom). Det synliga tecknet på att Gud bevittnade händelsen var att templets förlåt rämnade uppifrån och ända ner och därmed bekräftade att nu var skulden sonad och vägen öppen.

Men var det verkligen nödvändigt att Jesus så brutalt måste utsätta sig för allt detta för att rädda oss? Ja tydligen måste det vara det för att juridiken skulle bli så hållbar att nåd kan ges till alla utan egen betalningsförmåga, och utan att ordning övergår i kaos.

Den som övertar den mänskliga skulden måste alltså själv vara människa, med ett tillräckligt stort kapital. Den som övertog bankskulden blir identifierad i dig som lånade – och vice versa. Juridiskt sett uppstår en sammansmältning mellan er, Jesus, människosonen och människan.

Det är vad dramat på Golgata handlar om Övertagande av skuld och frågan avgörs direkt med den som skulden gäller, utan katolska prästerliga mellanhänder. Vägen  till Gud är öppen, fri.

Paulus skriver till galaterna i Gal 3:13.

Kristus har friköpt oss från lagens förbannelse genom att bli en förbannelse i vårt ställe. Det står skrivet: Förbannad är var och en som är upphängd på trä. Så skulle välsignelsen som Abraham fått, komma till hedningarna i Jesus Kristus, så att vi genom tron skulle få den utlovade Anden.

1 tanke på “Övertagande av skuld

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s