En haltande katolsk kyrka –

Efter lång tid av evangeliskt troende och engagemang tar somliga ändå språnget över Tibern. Tyvärr kan man konstatera mer än en gång hur evangeliskt kristna har saknat kunskap om den katolska tron. Eller bortsett från den kunskap man har.

Personer som känner katolicismen, har efter att ha kommit i kontakt med evangeliet gjort en egen andlig erfarenhet av evangeliets kraft. De har fått del av Guds kärlek och hans förlåtelse på ett sätt som tidigare var okänt för dem. De har funnit en glädje och en hjärtats frid som katolicismen inte kunnat ge dem. Trots sådana vittnesmål väljer ändå vissa, som borde ha insikt i förhållandena, att göra tvärtom. Svåra brister i den svenska kristenheten, beroende på dålig bibelkunskap är förmodligen en anledning och de väljer då att gå från en besvikelse beroende på bristande bibelkunskap, till en katolsk villa med dubbel bokföring, bibeln och traditionen. Ett tillvägagångssätt som ekonomiska brottslingar är förtrogna med

När Paulus fick uppdraget att föra evangeliet till hedningarna följde också att han skulle försvara detta evangelium mot falska apostlar och lärare. Hans olika brev vittnar också om allvaret i detta försvar

Traditioner
Låt oss anta, skriver André Thomas-Brés i sin bok ”Templets förhänge – åter på plats”, att jag genom ett mirakel lyckades få tag på alla skrifterna, fäder och lärare, monument och konstföremål. Vad skulle det tjäna till? Jag skulle behöva många liv för att ta del av allt detta. Dessutom skulle jag behöva lära mig ett flertal svåra språk som hebreiska, syriska, arameiska, koptiska med flera. Kyrkan har gett sig uppdraget att upptäcka dessa sanningar, påstår kyrkan själv. Upptäcka och använda. Ytterligare en anledning att vara misstänksam. Vet katolsk myndighet själva hur många traditionerna är?

En katolsk bloggare i ämnet uttalar sig ofta som den ende som har ljus i frågan, så mycket ljus att en bländningseffekt blivit följden. Ljuset har fallit fel så att säga. Jag citerade oraklet ifråga med anledning av något han skrivit, citat:

”Ingenting kan ens komma på fråga som en dogm utan att ha varit en mer eller mindre allmän uppfattning i hela eller stora delar av Kyrkan under en längre tid.”

En intressant formulering: ”en mer eller mindre allmän uppfattning”, bildar alltså underlag för en katolsk dogm, eller flera. Det torde betyda att RKK vilar på någon form av ett antal opinionsundersökningar. Underlaget för dessa behöver inte vara så stort men har man makt, så har man – – och glömmer Jesu ord om människobud:

Deras vördnad för mig är meningslös, för lärorna de lär ut är människobud. Ni överger Guds bud och håller er till människors stadgar.”

Han sade också till dem: ”Ni upphäver skickligt Guds bud för att upprätthålla era egna stadgar”.
(Mark. 7-9)

Pröva allt med Skriften som måttstock,
och bara skriften

1 tanke på “En haltande katolsk kyrka –

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s