Man blir inte häst ens om man ställer sig i ett stall.

eller en bil bara för man körs in i ett garage. Man blir inte heller kristen därför att man går in i en kyrka.

Det sägs ibland att vårt samhälle blivit öppnare för andliga samtal. Det har blivit lättare att kommunicera och man har gemensam insikt menar man.

Och kanske det är så, fast det beror nog på hur vi definierar ”andliga samtal”. Om Gud, hans ord och hans, både kärlek och anspråk skulle ventileras skulle snart samtalet dö ut i brist på bränsle, eller kanske det skulle dra iväg mot att det finns ju flera religioner. Ungefär som när Mona Sahlin ska identifiera extremism, påpekar hon pliktskyldigast att det minsann finns högerkrafter också i vårt samhälle. Det är nog hennes vänstersvängda attityd som leder henne. Att förhållandet vänster/höger-extremism kan beräknas till ung 50 – 1 undgår henne..

Det har blivit lite av samma cirkus i Svenska kyrkan. Det finns minsann andra gudar också, säger högt uppsatta person i den, och vi skall inte genera muslimerna med att framhålla Jesus på Muhammeds bekostnad. Tillber vi inte samme Gud, egentligen??

Sedan har vi ju katolikerna med sin påve som sägs vara Jesus ställföreträdare på jorden, Maria som födde Jesus, för att inte glömma alla helgonen, plus en samling traditioner som jämnar vägen för ett GTs prästerliga tjänster. I detta samhälle har det blivit öppnare att tala om andliga ting, sägs det,

För att samhället skall förbli öppet för dessa ”andliga” samtal krävs ingen förändring. Avfallet fortgår

Sveriges Kristna Råd bidrar till förfallet med sin syn på värdet av att kyrkor närmar sig varandra. För att ta del av varandras olika erfarenheter av sina resp. religioner, och ev. få nya erfarenheter – inte i första hand från bibeln utan med deras syn på, – varandra. En förvillelse kan emellertid inte lösas med en annan

Den som tror på Jesus står ju i ett motsatsförhållande till världen, idémässigt, med bibeln som utgångspunkt. Världen hatar oss för detta säger Jesus i Joh. 15:18-19. liksom den hatar Jesus själv. Kan vi i våra försök att skapa goda relationer med icke troende, hålla fast vid hela bibeln, eller måste vi fortsätta rucka på den för att behålla dem som goda?

Här följer några exempel som bibeln är mycket klar över, men som den ”moderna” människan förstår att sätta frågetecken efter.

Skall vi tro att Gud är skaparen av världen? Skall vi stå kvar vid att äktenskapet är mellan man och kvinna? Skall vi hävda att man bör leva återhållsamt före äktenskapet? Skall vi tro att Jesus dog för att försona oss med Gud? Att hans liv och verksamhet, kärlek och lära, är vårt rättesnöre? Att Jesus är vägen, sanningen och livet? Bara han. Och att man måste omvända sig för att bli räddad?

Fina tankar i kyrkan räcker inte, de blir inte till välsignelse bara för att det sker i en kyrka. När vi kristna tappar bort det salt vi blivit utrustade med och ersätter det med sötsaker ställer de flesta upp och blir andliga. Samtalsklimatet blir då också vänligare

Vad blir man kristen av? Och hur förblir man kristen i en tuff tid?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s