Israel, världens härdsmälta

Israels fiender vill att det skall gå likadant för landet som det gick för Jesus när han blev dömd till döden efter en skenrättegång och falska anklagelser? Det är märkligt, detta med judarna, de har blivit en sorts världens paria. Efter andra världskriget blev det en liten förbättring när det uppdagades vad Hitler gjort. Då förfasade sig världen över de grymheter som begåtts mot dem. De kunde inte den gången försvara sig mot ondskan.

Det har gått sjuttio år cirka och vi är tillbaka i en situation som liknar Hitlertidens. Antisemitismen växer och allt är judarnas eget fel, men nu är de inte längre försvarslösa. Folket har åter samlats till sitt land och man har i dag möjlighet att försvara sig mot sina fiender, de som vill utplåna dem. De försvarade sig 1948, 1967, 1973, och 2014. Dessemellan har de utsatts för olika former av terrorhot och dåd vilka fortsätter med dagliga terrordåd.

Gud nåde den som lite försynt påtalar deras rätt att försvara sig. Han får snart krypa till korset, om man säger så. Det märkliga är att Israel aldrig varit angriparen, utan alltid fått försvara sin rätt att finnas. Hur kan det ha blivit så? Vad har egentligen judarna gjort för att förtjäna det? Jo, retoriken är att man tillskansat sig territorium som tillhör någon annan, oklart vem, men någon annan är det.

Judarna är ett annorlunda folk, ja, kristendomen kommer via judarna. Den mest spridda boken, bibeln är skriven av judar för judar men gäller i tillämpliga delar även hedningar (ickejudar). Jesus är jude. De har en lång, sammanhållen historia som började med Adam och Eva, fortsatte med Abraham, Isak och Jakob fram till Jesus. Allt är väl dokumenterat i bibeln och annan litteratur. Från och med Jakob var namnet på judarna, Israel. De är det folk som Gud bekänner sig till, hans utvalda folk. Den högtid vi står inför, julen, firar vi till minne av Jesus födelse, och han är jude. Vi ger varandra gåvor och samlas i kyrkor och hyllar honom i sång och tal

Guds förhållande till judarna och deras ledare har varit turbulent på många sätt och bibeln beskriver det i GT. Efter att ständigt ha brutit förbunden med Gud har han förskingrat dem över jorden, utlämnade åt fientliga folk, dock inte för alltid. De fick löfte att komma tillbaka till sitt land och det är vad som nu sker inför våra ögon.

Löftet innefattar att bosätta sig i det land varit deras från begynnelsen, men som deras, och Guds fiender inte vill ge dem, inte för att ”jordplätten” betyder något, det är hatet mot judarna som är motivet. De vill inte se någon form av judar i sitt närområde. Det påminner dem om att det finns en Gud och dom håller sig med en egen. Nåväl, Sverige har genom vår regering bestämt sig för att delta i rättegången mot Israel och låta ”Barrabas”, i form av Hamas gå fri och därmed bidra till dramaturgin i området. Ett beslut som på alla sätt är orättfärdigt och kommer i förlängningen att bidra till vårt lands problem.

– Så skall ni få bo i det land som jag gav åt era fäder, och ni skall vara mitt folk och jag skall vara er Gud. (Hesekiel 36)

2 tankar på “Israel, världens härdsmälta

  1. En mycket bra sammanfattning av det som hänt och händer Guds egendomsfolk från begynnelsen.
    Ja undra på om vårt land har problem och kommer att få ännu värre.
    Men tack och lov, Gud tar inte tillbaka sina löften!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s