I stormens öga

Sedan mer är 150 år har den textkritiska teologin lärt oss att människan är kompetent att bedöma vilka texter i bibeln som är äkta och skall tas på allvar. Man behöver inte läsa särskilt många av dessa verk förrän man finner att alla bibeltexter någon gång förklarats ogiltiga med hjälp av fina argument, (Sven Reichmann i sin bok Judarna). Men sedan har andra kommit med andra, minst lika förnuftiga argument för att ”bevisa” att just den förkastade texten måste vara äkta. Så vad har vi då lärt oss? Bara en enda sak: att den textkritiska metoden är totalt oduglig när det gäller att skilja ut eventuellt dåliga texter ur bibeln.

Men vad vi än tror på den punkten står det åtminstone klart att vi inte alls är så kompetenta att gallra bland texterna som många tror. Vad skall vi göra då? Ja, då återstår inget annat än att antingen strunta i hela bibeln eller också ta den som den är och läsa den i befintligt skick – utan att vare sig stryka över eller under.

Den som väljer att läsa på det sättet kallas ibland lite föraktfullt för fundamentalist, och man kan få höra spydiga kommentarer att varken profeterna eller apostlarna hade bandspelare. Och visst har vi sett många konstiga teologier komma och gå under kyrkohistorien. Nästan alla har de uppstått genom att man pressade betydelsen i enstaka bibelord, som om varje bokstav var absolut och så helig att inget fick eller behövde tolkas.

Men så kan vi inte heller göra. Ty det vi lärde oss av den textkritiska forskningen var just att människans förmåga att förstå texterna är den verkligt svaga punkten i systemet. Hela kyrkohistorien vittnar ju för övrigt om att olika människor kan läsa samma texter och få ut så olika innebörd att de till slut kan råka i krig med varandra.

Slutsatsen blir därför att vi bör misstro vår förmåga att förstå Ordet i stället för att misstro själva Ordet. Hur skall man då läsa för att undgå misstag? Jo, för det första bör vi besinna att en biblisk sanning inte bara står på ett ställe i Skriften. Är den viktig skall vi vänta oss att finna den i massor av texter. Gör vi inte det är vi antagligen på fel spår. En andra säkerhetsregel är, att när vi tycker oss finna en biblisk sanning skall det inte finnas texter som tydligt och klart säger emot det vi har funnit.

För det tredje bör man vara försiktig vid så kallad allegorisk bibeltolkning. Denna behandlar bibeltexten som om den var en liknelse och inte klartext. Och en stor del av budskapet ges oss just i liknelsens form, inte bara i Jesu liknelser utan lika mycket i profeterna i Gamla Testamentet. I detta sammanhang är det viktigt att man inte godtar en tolkning förrän man funnit andra texter som säger samma sak fast i klartext Gör man inte det kan man få bibeln att handla om praktiskt taget vad som helst.

Det finns många som använder den textkritiska metoden för att förminska det budskap som Gud genom Jesus har gett oss om frälsningen. Därför blir det så viktigt att lyssna till lärare som förstår budskapet och som kan bekräfta Ordet som det står, och kan förstås av dig som läser/hör.

”Kyrkofäderna” i all ära men de var också människor med sin förståelse. Misstro dem som säger att bibeln är svårt att förstå, den har av människor som menat sig ha ”kunskap” gjorts svår. Gud är inte svårtillgänglig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s