Gott Nytt år, med möjliga vägval

Man bör inte spela rysk roulett med sin framtid, framförallt inte med alla kulorna i magasinet.

Det är egentligen märkligt hur RKK kan envisas med att det är Petrus som är deras främsta apostel och grunden för sin verksamhet, när Paulus så kraftfullt talar om hur det verkligen förhåller sig. Så småningom har det också tillkommit en kvinna, Maria.

Sammanblandningen av vilken apostel som skulle göra vad, är inte det enda RKK fått om den s.k. bakfoten. Det finns allvarligare felaktigheter i den lära som använder makten, både som medel och mål. Att ta intryck av människor som tror sig ha mer ljus över skriften än skriften själv leder alltid fel. RKK – kyrkan står långt från dem som Jesus kom för att dra till sig. Man har tom genom majoritetsbeslut format dogmer som skall vägleda kyrkan förbi bibeln. Tillbedjan av kors, helgonbilder och reliker har auktoriserats, samt rökelseoffer till deras ära. Och för att kunna tillbe dessa figurer har man plockat bort Guds eget bud som säger att man inte skall göra sig några beläten.

Så har RKK på egen hand försökt förbättra förståelsen av vad Gud säger i sitt Ord och lagt till där man tycker att det fattas och drar ifrån på andra ställen. De mänskliga traditionerna har på så sätt fått fäste. Det är inte svårt att upptäcka att vägen markant skiljer sig från den som Jesus och apostlarna anvisade.

Vad är det som gör att annars intellektuellt välutrustade människor i dag kan falla i påvens armar och därmed flytta de bibliska råmärkena, när det i själva verket är mänsklig maktlöshet som Jesus söker och som utlöser hans nåd. Han gav själv det starkaste exemplet på detta genom sin totala förnedring. Hur många bibliska felaktigheter RKK än beslås med, är svaret alltid att traditionen är lika viktig som bibeln, om inte viktigare.

När de skriftlärda på Jesus tid kritiserade Jesu lärjungar för att äta med orena händer – något som deras tradition förbjöd, inte Mose lag – konfronterade Jesus dem: ”Varför bryter ni mot Guds bud för era stadgars skull?” (Matt 15:3 jfr Mark 7:3–5). Deras fel bestod i att de följde människors tradition i stället för Skriften. Jesus själv fördömde det judiska rådets förhållande till traditionen. Jag tror han ser likadant på dagen omhuldade katolska traditioner, de är ett uttryck för samma ande.

Vi är många, väldigt många som går den katolska vägen, kan man höra. Ja då, vägen är bred. Israels folk befann sig också tidvis på samma breda väg och skaffade sig andra gudar att tillbe men drabbades av Guds vrede. Gång på gång. Dom var också många, på väg bort från Gud. Men dom kommer att hitta hem, även i andligt avseende. Hur går det för påven, prästerskapet och andra prelater i katolska kyrkan är en annan fråga. För att inte tala om vår tids protestanter som kan liknas vid dem som spelar rysk roulett med alla kulorna i loppet och konverterar. Kommer dom att hitta hem?

Än finns det tid, men hur länge, det går att göra ett nytt vägval.

1 tanke på “Gott Nytt år, med möjliga vägval

 1. Önskar dig Stig och alla som läser din blogg ett gott nytt år 2016 i Jesu närhet!

  Orden i Luk 4:16-21 talade till mig häromdagen. Här läser vi om hur Jesus går till synagogan och läser ur Skriften.
  Han läser om hur Herrens Ande är över Honom och har smort Honom.
  Till vad hade Guds Ande smort Jesus?
  Joo, till att predika:
  GLÄDJENS BUDSKAP för de FATTIGA
  Ropa ut:
  FRIHET för de FÅNGNA och SYN för de BLINDA
  Ge de
  BETRYCKTA FRIHET
  Predika ett:
  NÅDENS ÅR från Herren
  Och så slutorden ”I dag har detta skriftställe gått i uppfyllelse inför er som lyssnar.”

  När jag läste detta så tänkte jag;
  VAD LYSSNAR vi på? Och framförallt VAD LYSSNAR jag på?
  VEM LYSSNAR vi på?
  VEM LYSSNAR jag på?

  Glädje-Frihet-Syn-Nåd önskar Jesus ge oss!

  Birgit

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s