Anta utmaningen

är rubriken på en facebookgrupp som vill uppmuntra till mer bibelläsning.

I Ordet pågår en kamp för tron från början till slut, Jesus mot fariseerna och sadukeerna, Paulus mot judaisterna och hedniska visdomslärare, Jakob mot en död och teoretisk tro, Petrus mot Kristusförnekelsen och libertanism, Johannes mot gnostiska tendenser. Det vapen som är verksamt är svärdet i vapenrustningen, vilket är Ordet. Jesus svarade också genom att citera Ordet när han frestades i öknen.

Egentligen är det märkligt att ett sådant centralt ämne som bibelkunskap kan försummas. Det är ju själva blodomloppet i det kristna livet. Om man talar om ”brist på tid”, är man helt fel ute.

Ibland låter man också annan verksamhet stjäla den tid som skulle användas till att utrusta församlingen för att kunna stå emot ”på den onda dagen.”

I det normala livet ingår olika hjälpmedel som en naturlig del att användas i olika sammanhang. Kartor om man skall förflytta sig, tekniska hjälpmedel för annat, mobiltelefon t.ex. Det finns t.o.m. skriftliga instruktioner för att montera den enklaste IKEA-hylla. Det är något vi förstår och accepterar.

Hur mycket viktigare är det då inte att förstå hur det liv skall levas som har himlen som slutmål. Om man nu tagit sig upp på ”den vägen” är det väl rätt viktigt att veta hur man skall hålla sig kvar på den. Det är bara bibeln som kan hjälpa oss med det, och många läser den alltför sparsamt. Att alltid förlita sig på vad andra säger är synnerligen osäkert.

Har du hört talas om ”viskleken” där man sitter vid ett bord och någon viskar en mening till sin bordsgranne. Denne skall förmedla viskningen vidare till sin närmaste bordsgranne osv. När meningen kommit till sista man skall det sägas högt så att alla hör vad som först sades. När du hör resultatet förstår du att du måste höra/läsa originalet.

Det finns också förutfattade meningar som säger att bibeln är så svår att förstå, det finns så många olika ”tolkningar”, säger man. Sanningen är att det är motståndaren/djävulen som sagt det och vill genom detta hindra oss från att läsa. Om församlingarnas olika ledare har köpt svårighetsaspekten vore det ju ytterligare en anledning att i olika bibelstudiesammanhang förklara vari svårigheterna består.

Anta Utmaningen och anslut dig till gruppen och delta i en bibelläsningsplan. Egentligen borde det inte vara utmanande att läsa sin bibel, utan en naturlig och logisk del i livet. Och en absolut nödvändighet om man skall vara redo den dag då Jesus kommer tillbaka för att hämta dem som hör honom till. Det är i bibeln vi möter vår frälsare.

2 tankar på “Anta utmaningen

  1. Tack Stig för dessa kloka ord. Det fanns ett radioprogram (det kanske finns fortfarande) som jag tror hette ”Spanarna” där man på ett lite humoristiskt sätt spanade efter vad som var trender i tiden för tillfället.

    Jag har för min del en positiv känsla av att fler och fler inser betydelsen av att ha en bibelläsningsplan där man läser igenom hela Bibeln på ett år. Jag använder för närvarande Lars Enarsons Daily Bread som min bibelläsningsplan, den påbörjades i oktober och följer den bibliska kalendern. Upplever det mycket välsignat och vill varmt rekommendera alla att använda någon av de många bibelläsningsplaner som finns. Det handlar väl om ca. 4 kapitel per dag (ibland mer ibland mindre) för att Bibeln ska bli igenomläst på ett år.

    Mvh

    Berndt

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s