Predikoturer, kyrkornas annonstavla

Under den gemensamma rubriken Predikoturer i olika lokaltidningar, informerar kyrkorna om helgens kommande aktiviteter om vem som predikar, ev vem/vilka som sjunger, tidpunkten naturligtvis och kaffet efteråt. Enkla fakta, just information.

Jag måste bekänna att jag tycker det är en smula torftigt och ger intryck av brist på engagemang och att kyrkan inte betyder så mycket. Texten utgör en pliktskyldig information, som inte får kosta något. Ordet predikan associerar för många till någonting tråkigt. Om det är så, bör man undvika det ordet och i stället framhålla något som kan uppfattas som positivt eller angagerande, eller uppfordrande, ett angeläget ämne t.ex.

Och om jag inte missförstått situationen är det en fråga om hur man formulerar sig i ”annonsen”. En text som kan locka till ett besök i kyrkan behöver inte kosta mer. Om det är det som är problemet. Textmassan behöver inte vara särskilt mycket större men rätt utformad kan den ändå locka till ”att det kommer mera”, från talarstolen eller musikestraden.

Plats för nytänkande.

För vilka har vi gudstjänst? Jag tror vi behöver ställa oss den frågan, skrev Torsten Åhman i en av sina böcker, ”Drömmen om församlingen”. Har vi gudstjänst enbart för församlingens medlemmar, de redan omvända? Eller är det en angelägenhet för alla som bor på platsen?

Personligen tror jag att ett av de stora misstagen både i frikyrka och Svenska kyrkan har varit, och är, att man i alltför stor utsträckning format en gudstjänst som mött en en liten grupps personliga vana, smak och tradition, fortsätter han. Man har utgått från sig själva i den inomkyrkliga gruppen i stället för människor i det omgivande samhället.”

Det finns ett tjugotal predikningar i Apostlagärningarna återgivna i kortare eller längre referat. Bara en av dem vänder sig till redan troende. Det är talet till de äldste i Efesus. (Apg 20:18-35). Alla de andra predikningarna gällde människor som ännu inte trodde.

I det ljuset tycker jag att predikoturernas texter är stendöda. Så vitt jag förstår är detta ett generellt förhållande i kyrkans värld.

4 tankar på “Predikoturer, kyrkornas annonstavla

 1. Ooo vad bra detta var skrevet jag önskar verkligen att det blir en ändring på detta
  Temat på predikan är så viktig den kan vara så intressant att få höra budskapet så fler vill komma till möten amen

  Gilla

 2. Ett religiöst Rotary

  Min kyrka har blivit
  Ett religiöst Rotary
  Där vi alla möts som bröder
  – och systrar

  I gudstjänsten spelade
  Dr Karlén, kirurgen, orgel
  Tandläkare Steen sjöng solo
  Kommunalråder Svensson
  Predikade
  Och professor Mesyr
  Tog upp kollekten

  Vid kyrkkaffet hälsade
  Disponent Malm välkommen
  Med ett humoristiskt tal
  Sen tog lektor Sincus
  Hand om serveringen

  Docenten Björck och
  Psykologen Brandell
  Höll tillsammans
  En kort betraktelse
  Om vikten av att inte
  Vissna, utan ständigt
  Skjuta nya skott

  Det populära sångarparet
  Ledde allsång med vårvisor
  Vid flygeln satt musikdirektör
  Klangfull

  Själv satt jag ensam vid ett bord
  Närmast ytterdörren
  Och doppade en Liptonpåse
  I min temugg
  Skämdes över mina kläder
  Och det toviga håret
  Förstod att jag inte hörde hit
  Men värmen var skön för en som frös
  Så är det ju när man är hemlös

  Bert Stålhammar i (Minns du stigen)

  Gilla

 3. Som boende i ett av landets ”bibelbälten” är det generöst med annonser. Dock sällan med predikningar. Det är katolsk meditation (fast man skriver inte ut det), Ande och eld (utan Jesus) stora frifräsare från utlandet som ingen känner men som ska beundras och dra folk för att hålla igång den tomma lådan. Man har säker väldigt trevligt på olika sätt men inbjudningar för predikningar med Guds ord är sällsynt i de färgsprakande och högupplösta annonserna. För att klaga lite till så var den senaste predikan som jag av praktiska skäl lyssnade till via kyrkans hemsida knappt mjölkmat. Utspädd mjölk…och när predikanten börjar komma nånvart slutar han!

  Ja, det var väl dagens besök vid klagomuren.

  😦

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s