Trösta mitt folk

Trösta, trösta mitt folk! Säger Gud. Tala ljuvligt till Jerusalem och förkunna att hennes vedermöda är slut. (Jesaja 40:1-2).

När denna text skrevs, hade det gått 70 år sedan judarna fördes bort till Babylon. De hade hemlängtan. De sörjer och ber. Så kommer orden ”Trösta, trösta mitt folk, säger Gud”. Löftena skall uppfyllas ännu en gång. Gud skall ta bort all ondska. Den värld som är så infekterad av lidande och orättvisor, är inte något att ta vara på. Gud kommer att skapa en ny jord där rättfärdigheten bor.

I väntan på att det skall ske finns det arbete att göra. På flera plan. Dels sådana uppgifter som Edward och Rana Awabdeh utför i Damaskus tillsammans med andra, dels att på olika sätt stödja dessas och liknande insatser. I ett tidningsutskick från Open Doors och Crossmedia, Tro, Hopp och förföljelse, berättar de lite om sitt arbete i krigets Damaskus, hur det kristna livet lever vidare trots förföljelsen, På frågan om hur det är möjligt att känna hopp och även glädje i sin situation, svarar Edward;

  • Tja, mänskligt sett är det omöjligt. Men varje gång vi ser Guds hand gripa in och förändra liv så fylls vi av hopp och glädje. Varje gång vi besöker en sörjande familj känner vi Guds tröstande beröring, hur han föder hopp och frid i deras hjärtan. Då fylls vi också av hopp och frid, säger Edward.

Alliance Church är en frikyrkorörelse med 17 medlemskyrkor runt om i Syrien. Trots att så många medlemmar flytt landet samlas drygt 2700 människor till gudstjänst en vanlig söndag, säger Edward som även är hela samfundets ledare.

  • Herren ersätter dem som lämnat landet och reser upp nya människor till tjänst. Det är väldigt uppmuntrande för oss, Han vittnar om en tydlig scenförändring i medlemskyrkorna sedan kriget började. Vi ser inte längre de gamla ansiktena men kyrkorna är fulla och människor tillber och hjälper på alla möjliga sätt. Nya dörrar har öppnats och vi når in i städer där evangeliskt kristna aldrig kommit in tidigare, berättar han och Rana stämmer in:
  • Det verkar som att människor är mer mottagliga för evangeliet, de behöver Herren för att lindra smärtan.

att när Gud låter en så stor omskakning ske så vill han också uppnå stora saker. Vi vet inte vad, men vi ser framåt i hopp och tro, trots att hotet från islamisterna kryper allt närmare.

Vem kan skilja oss från Kristi kärlek? Nöd eller ångest, förföljelse eller svält, nakenhet, fara eller svärd? Det står ju skrivet: För din skull dödas vi dagen lång, vi räknas som slaktfår .
Men i allt detta vinner vi en överväldigande seger genom honom som har älskat oss. För jag är viss om att varken död eller liv, varken änglar eller furstar, varken något som nu är eller något som ska komma, varken makter, höjd eller djup eller något annat skapat ska kunna skilja oss från Guds kärlek i Kristus Jesus, vår Herre.

(Rom 8:35-39)

Det kanske går att tömma både städer och länder på kristna, men det verkar svårare att tömma kristna på Kristus, skriver Lukas Berggren i tidningen, Tro, Hopp & Förföljelse.

1 tanke på “Trösta mitt folk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s