En tvinnad tråd brister inte så lätt

Där den ensamme blir övervunnen, kan två stå emot. Och en tredubbelt tvinnad tråd brister inte så lätt. (Pred. 4:12)

Jag tror att en av församlingens största uppgifter är att fungera som den tvinnade tråden som håller för olika påfrestningar. Vi behöver styrkan hos varandra inför de hot mot kristna som tron numera ger upphov till. Han som räddar oss är också huvudet för församlingen.

Men församlingen står inför ett tryck som inte bara kommer utifrån. Därför finns det skäl att behålla fattningen inför de olika händelser med till synes legitima förtecken vi ser.

Paulus skrev om detta i Apg 20,

Ja, bland er själva ska män träda fram som förvränger sanningen för att dra över lärjungarna på sin sida. Var därför vakna och kom ihåg att jag i tre års tid, natt och dag, aldrig har slutat förmana var och en av er under tårar.


Paulus blev genom en uppenbarelse av Jesus kallad att evangelisera bland hedningarna. Han grundade församlingar på sina resor, andra apostlar gick till judarna.

De efterlämnade ett antal brev för kommande generationer där de redogjorde för hur församlingarna och deras medlemmar skulle förhålla sig till både syndare, judar och till varandra. De fick också ägna mycket tid åt dem som ville förfalska evangeliet för att passa egna syften. Det fanns redan från början olika trosföreställningar som Jesus hade att övervinna. Trots apostlarnas kamp kunde de inte förhindra att budskapet splittrades till att bli allt fler fler trådar.

Resultatet ser vi i dag, Jesus har blivit delad i större och mindre delar på ett sätt som Paulus varnade för. Så har det pågått och pågår fram till våra dagar.

Och, liksom israelerna gjorde sig en guldkalv under ökenvandringen, till att representera Gud, har dagens religiösa människor gjort sig olika beläten att be till i stället för Gud. Det var avguderi då, det är likadant i dag.

Det finns tom människor som tror att alla religionerna har samma gud!

Här står vi nu i tidens avslutning med en mängd trådändar i form av främmande budskap som alla gör anspråk på att vara sanningen. Trots att det inte finns fler än en sanning.

Hans död på korset och hans budskap att det finns förlåtelse för synder är den sanning som Gud lagt fast. Den tretvinnade tråden är den livlina vi har att ta tag i när livet krisar och fienden rasar. Den andra ändan är nämligen fast förankrad i Fader, Son och Ande

Allt i den himmelska mångfalden löper samman i denna enda tvinnade tråd.

Paulus skriver i ett annat av sina brev:

Du ska veta att i de sista dagarna blir det svåra tider. Människorna kommer att vara egenkära, pengakära, skrytsamma, stolta, hånfulla, olydiga mot sina föräldrar, otacksamma, gudlösa, kärlekslösa, oförsonliga, skvallriga, obehärskade, råa, fientliga mot det goda, falska, hänsynslösa och högmodiga.

De kommer att älska njutning mer än Gud och ha ett sken av gudsfruktan men förneka dess kraft. Håll dig borta från dem!
 (2 Tim. 3:1)

Syndens lön är döden, men Guds gåva är evigt liv i Kristus Jesus, vår Herre.
 (Rom 6:23)

Fatta du också tag i livlinan, den tretvinnade, den håller!

2 tankar på “En tvinnad tråd brister inte så lätt

  1. Samma metafor använde min pappa när han vigde mig och min hustru i unga år. Bra liknelse, men tyvärr brast linan ändå. Inte för att Herrens tråd brast utan våra… / Frid i Jesus Kristus/ Frank

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s