Försvara tron, är det nödvändigt?

Credoakademins direktor, Stefan Gustavsson har skrivit en bok, Behöver tron försvaras? Den borde bli en kioskvältare, speciellt för människor i ledande ställning i församlingarna.

Om kristna kunde tränas att ge tillförlitliga bevis för vad de tror på och ha fullgoda svar på icke-troendes frågor och invändningar, då skulle den allmänna uppfattningen om kristna långsamt förändras. Kristna skulle uppfattas som reflekterande människor att ta på allvar snarare än känslomässiga fanatiker eller fåntrattar. Evangeliet skulle vara ett reelt alternativ att ta till sig. William Lane Craig, Till trons försvar

Citatet,”om kristna kunde tränas” – antyder att det inte sker, åtminstone inte tillräckligt.

Är inte Kristi kropp tillräckligt ”vältränad”? Enligt Stefan Gustavsson visar diagnosen på bristsjukdomar. Finns det möjligen ett samband mellan nyttan av att träna den andliga kroppen liksom den fysiska?

Författaren gör i boken en genomgång av Nya testamentets undervisning om apologetik, det vill säga försvaret av den kristna tron. I den genomgången framträder en bild som för många kristna i dag är helt okänd – men också oerhört spännande. Någonting nytt, fräscht och alldeles nödvändigt. Nämligen försvarsaktiviteter.

Utvecklingen i vårt land tyder på att försvaret av tron har sviktat. Helhetsbilden ser inte uppmuntrande ut även om vi försöker se glada och hoppfulla ut. De olika sammanslagningarna av kristen verksamhet har inte bara haft med längtan efter gemenskap att göra Man behövde gå samman för att inte gå under. Varför?

Kyrkan/församlingen har hamnat i motvind. Vad är det som hänt i väckelselandet Sverige? Håller sekulariseringen på att vinna över evangeliet. Det är något allvarligt som börjar redan i utbildningsstadiet där innehållet i tron har plocksts bort undan för undan och dagens elever, lärare och föräldrar vet ingenting om innehållet i kristen tro. Kvar finns bara skalet. Innehållet är i varierande grad främmande.

Har det funnits någon brist i vårt umgänge med världen, där tron inte har försvarats? Evangeliet går att både förklara och försvara, både intellektuellt och emotionellt. Det finns ammunition, men förstår vi att använda den? Om inte, vem skall lära oss? Vi kan ju inte fortsätta att skicka ungdomarna till skolor och universitet beväpnade endast med gummisvärd och plastutustning. Tiden för lek är förbi, säger den kristne filosofen William Lane Craig.

Jag har personligen hört unga säga sig vara rädda att bekänna sin tro därför att man kan få frågor som man inte kan svara på. Är inte det alarmerande?

Vi måste rusta upp vårt försvar, säger landets ledning. Vad säger våra församlingsledare? Gäller det även de kristna aktiviteterna?

Boken heter, ”Behöver tron försvaras?” och ges ut av www.credoakademin.nu

2 tankar på “Försvara tron, är det nödvändigt?

 1. Paulus skriver. Jag tror, därför talar jag. Nu menar jag inte att det behöver finns någon motsättning mellan tro och vetande. Men när vi sätter förnuftet först och vi tror att det är genom vårt intellekt vi ska ta tillbaka förlorad mark så är det inte som så att den breda allmänheten förväntar sig att vi med vårt intellektuella resonemang och teologiska utläggningar ska övertyga dom att vårt budskap är sant, det dom vill ha och är intresserade av är att vi först och främst är tydliga och inte flummar till budskapet med en massa teologiska utläggningar som ändå ingen förstår sig på vad det handlar om. Och den främsta försvararen vi har av den kristna tron är den helige Ande, men han verkar nästan som det man har glömt bort i den här diskussionen. För det är bara den helige Ande som kan överbevisa en människa om hennes reella och faktiska tillstånd och som därför övertygar om synd. Men självklart måste det finnas redskap tillhanda för hans bruk, men det förutsätter att hans redskap förkunnar, och helst det hela och fulla evangeliet. Men är just precis på den punkten som det idag finns sådana oerhörda sprickor och brister inom, inte bara i svensk kristenhet.

  Gilla

  • Intressanta synpunkter.
   Vi behöver DHA som skall överbevisa människan om hennes tillstånd och behov, skriver du, och så är det nog – också. Men det är människan som skall förkunna, förklara och försvara evangeliet. DHA skall bistå människan i detta, inte göra jobbet sas.
   Så har jag fattat bokens tema. Att göra evangeliet begripligt i de olika situationerna vilar på människan. Och det berör i hög grad intellektet också.

   Men Paulus svarade: ”Jag är inte galen, högt ärade Festus. Det jag säger är sant och förnuftigt”. (Apg 26:25) Vi behöver hela vapenrustningen
   Hälsningar
   /Stig


   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s