Anden kommer vår svaghet till hjälp

 

Jag har i några inlägg fokuserat på, vad jag, och flera med mig upplever vara en försummad uppgift för kristna, nämligen apologetiken, försvaret av tron. Ämnet har blivit aktuelt genom boken, ”Behöver tron försvaras, utgiven av Credoakademin. Men apologetik är så mycket mer än den offentliga rollen. Det handlar lika mycket om den grundläggande hållningen till tron. Vi har var och en utrustats med ett förnuft, och Gud vill att vi skall använda och utveckla det. Kallelsen är att älska Gud också med vårt förstånd.

En kristen församling utan diakoni är en självmotsägelse, kan man predika Jesus utan att praktisera Jesus kärlek? På samma sätt med apologetiken, kan man predika att Jesus är sanningen utan att vilja förklara och försvara sanningen, skriver Stefan Gustavsson?

Saulus fick allt större kraft och gjorde judarna i Damaskus svarslösa när han bevisade att Jesus är Messias.


Nya testamentet är tydlig i sin undervisning: Anden fördelar sina gåvor på var och en så som den själv vill. Vi har olika gåvor och olika kallelser och skall inte försöka göra om andra utifrån vilka vi själva är. Alla varken kan eller vill vara offentliga apologeter som företräder evangeliet som Paulus gjorde. Men det finns mer än ett sätt att peka på Jesus, och Anden kommer vår svaghet till hjälp.

Apostlarna var både vittnen, förkunnare och apologeter, både i verbal mening och som författare av evangeliet genom sina brev.

I Apg 10 berättas om Petrus och hans kontakt med Cornelius, en romersk soldat. Petrus höll ett tal
 som visade att nu hade evangeliet också nått hedningarna – oss.

Då började Petrus tala: ”Nu förstår jag verkligen att Gud inte gör skillnad på människor, utan tar emot den som fruktar honom och gör det som är rätt, vilket folk han än tillhör – började han, och fortsatte:

Han (Jesus) gick omkring och gjorde gott och botade alla som var i djävulens våld, för Gud var med honom. Vi är vittnen till allt som han gjorde både i judarnas land och i Jerusalem.
 De hängde upp honom på trä och dödade honom, men Gud uppväckte honom på tredje dagen och lät honom visa sig för många av folket. – –

Om honom vittnar alla profeterna att var och en som tror på honom får syndernas förlåtelse genom hans namn.”

Gud gör inte skillnad på folken,

utan tar emot den som fruktar honom,

och gör det som är rätt.

Att frukta Gud innebär inte att vara rädd för honom i vanlig bemärkelse.

Den som fruktar Herren
lever rättsinnigt,
den som föraktar honom
går krokiga vägar.

(Ords 14)

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s