Det har jag ingen aaaning om –

Olof Palme blev på sin tid tillfrågad om han visste vad mjölken kostade. Efter lite krystande bekände han, det har jag ingen aaaning om. Han var ju heller inte en man av folket som borde känna till vanligt folks frågor. Något som f.ö. gäller de flesta makthavare. Maktens människor ställer ofta sig själva på en pidestal varifrån man utövar sin makt, ouppnåeliga för allmänheten . Det visar sig då att hon är en  ofullkomlig varelse, mottaglig för allehanda osunda influenser.

Alla är dock inte medvetna om denna brist. Ett politiskt parti har dock förstått och även skrivit in det i partiprogrammet. Jag talar om Kristdemokraterna, ”verklighetens folk”, ni vet.

Jag har lätt att tänka mig varför våra nuvarande politiker kommer att få anledning instämma i Palmes ordval. Nämligen när man får klart för sig att olika religioner har olika program för sin verksamhet. ”Varför visste jag inte det, det hade jag ingen aaaning om”, kommer det att låta. De kommer att dra sig till minnes hur det var före den främmande religionens inflytande i vårt land, hur vi levde i alla de olika friheterna som vi hade förvärvat från tidigare generationer, i arbetarrörelsen, nykterhetsrörelsen och inte minst frikyrkorörelsens outtröttliga arbete för våra efterkommande släkten. Visst, det fanns skönhetsfläckar i den guldskimrande väven även då, beroende på att människan ofullkomlighet

Men förändringen skulle komma, mest därför att människan alltid vill ha något nytt. De tre pelarna, arbetar- nykterhets- och frikyrkorörelsen tappade styrfart i allt det nya som krävde utrymme. Det har återigen besannats, medgång skapar problem. Så har det varit och så kommer det alltid att bli. Vi har mer än ett exempel, även från från bibeln, som visar detta. När Gud välsignade Israel levde man i välmåga. När man övergav honom i tron att man var sin egen lyckas smed, då gick det åt pipsvängen.

Skall vi göra samma sak? Det har gått bra för Sverige materiellt sett och vi har övergett Gud. Hur kommer Guds reaktion att bli? Han har använt sig av andra folk att utföra sina domar tidigare. Skall Islam bli hans verktyg denna gång?

Jesus talar om det stora avfallet som ett tidens tecken på att slutet närmar sig. Avfall sker ju från något man tidigare trott på. När tillräckligt mycket av Guds ord förpassats till ”historiens skräpkammare”, för att citera en f.d. svensk ärkebiskop, och när tillräckligt många inte vill genera Islamister med att Jesus är enda vägen, och när tillräckligt många åsidosätter Guds sanning och dyrkar det skapade i stället för skaparen är slutet nära och aposteln beskriver klimatet:

De har blivit fyllda av all slags orättfärdighet, ondska, girighet och elakhet, de är fulla av avund, mordlust, stridslystnad, svek och illvilja. De skvallrar och förtalar, de hatar Gud och brukar våld. De skrävlar och skryter, de är påhittiga i det onda och olydiga mot sina föräldrar, vettlösa, trolösa, kärlekslösa och hjärtlösa. De känner mycket väl till Guds rättvisa dom, att de som handlar så förtjänar döden. Ändå gör de sådant, och de samtycker dessutom till att andra gör det.
 (Paulus i Rom 1)

Finns det något som kan ändra historiens gång?

Men om det hednafolk som jag har talat om vänder om från sin ondska, ångrar jag det onda som jag hade tänkt göra mot det. ()Jes 18:8)

1 tanke på “Det har jag ingen aaaning om –

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s