Är frikyrkan på defensiven – och varför då?

Är möjligen frågan föranledd av att så få har tillträde till den offensiva sektorn i kyrkan, estraden. OM det är så, har vi EN förklaring till den defensiva framtoningen. Mångfalden saknas redan där. Medverkanden i det offentligare rummet, media, blogg och lokaltv, blir med detta också fattigare. Människor tror att det är bara pastorn som kan och förstår något. Kanske det är så man vill ha det, det blir enklare då.

Men så är det ju inte, det finns många som kan bidra, inte bara de som uppbär lön.

”Lösningen för en frikyrka på defensiven är inte ett fräschare och poppigare utbud, utan ett myndigförklarande av vanliga människor, skriver pastor Fredrik Lignell, Ryttargårdskyrkan i Dagen och fortsätter, delcitat: ”Det händer ibland att jag hör någon säga, exempelvis i ett styrelsemöte någonstans: ”Jag är ju ingen teolog, men jag kanske ändå kan få drista mig till att läsa ett bibelord?”

Många av ledarna har kanske läst bibelordet där det står, ”där två eller tre är församlade i mitt namn, är jag mitt ibland dem”, och att det är begränsat till att gälla, just det samlade ledarskapet? Kanske någon mer, men inte många till.

Den gamle revykungen Hagge­ Geigert fick en gång frågan varför människor inte går i kyrkan längre, skriver Fredrik Lignell i artikeln, (det är lite oklart varför just han fick den frågan.) Han svarade med en jämförelse: På Ullevi i Göteborg försökte man dra större publik genom bättre korv med bröd, ballongflygning och andra spektakel, men det enda som skulle få människor att återvända var bättre fotboll. Hans poäng var att detsamma gäller i kyrkan. Bättre extratjänster botar inte en svag kärna.

Botemedlet för en frikyrka på defensiven är inte fräschare och poppigare utbud, utan att hitta tillbaks till det som alltid kommer att vara attraktivt. Ett djupare liv, där Gud möter människors längtan efter Honom själv och där man sätts in i ett sammanhang där ens bidrag räknas och spelar roll.”

Fredrik Lignell avslutar sin artikel, som skulle bli en ”kioskvältare,” om den anammades.

Det är inte proffsen som ska förverkliga drömmen om Guds rike i Sverige. Det är vanligt folk som går till jobbet, hämtar på dagis och pluggar inför en tenta. Vanliga kristna som inte tror att de har det som krävs behöver stärkas i sitt mod, och det är vårt uppdrag.

Pyspunkan i det andliga självförtroendet måste botas och människor måste myndigförklaras. Gud är nämligen svårt förtjust i det vanliga!”

Själv tänker jag att visst behöver vi en viss typ av proffs, men de skall ha mer av en tränares uppgift, likt Lars Lagerbäck, ni vet han som är på väg att tillsammans med Island göra sensation i EM-fotbollen. För att nu göra en liknelse som de flesta förstår.

En tränare, eller två är nog en rätt biblisk tanke.

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s