Paulus, feminismens fader?

Hur såg egentligen Paulus på kvinnans situation?
Feminister älskar att hata Paulus för hans påstådda kvinnofientlighet och förkastar därmed också allt annat som denne Paulus, på Herrens uppdrag skriver.
En hos många spridd uppfattning är att Paulus ord om att kvinnan skall tiga i församlingen gäller nu som då, utan att förstå den situation som föranledde honom att säga så.

Jag är osäker på, även hur de som tror på bibeln generallt, uppfattar Paulus och hans påstådda fientliga kvinnosyn. Undersökningar visar dock ett allt mindre uppdateringsbehov hos hans efterföljare när det gäller bibelns förkunnelse. Kanske att någon t.o.m. sväljer påståenden om att Paulus behandlade kvinnor illa.

Därför vill jag försöka sprida något mer ljus över de villkor som gällde vid den här tiden. Kanske kan det hjälpa någon tvivlare.
I den tidens judiska samhälle tilläts inte kvinnor att utbilda sig.
Bara den meningen ger ju förklaringen till det Paulus säger. Det var samhället som hindrade kvinnorna, inte Paulus.

Och utan att själv ha blivit undervisad går det inte för någon att undervisa andra.
Man kan f.ö. inte i något sammanhang låta en lärare undervisa i t.ex. matte som inte kan multiplikationstabellen, inte ens om det är en kvinna.

Somliga misstolkar detta så att kvinnor aldrig skall tillåtas undervisa i församlingen. Men det har aldrig Paulus kunnat mena. Han kvinnliga och högt värderade medarbetare Priscilla fick undervisa Apollos, den stora predikanten (Apg 18:24-26). Dessutom nämner Paulus ofta kvinnor som hade ansvarsuppgifter i församlingarna. Febe var en sådan (Rom 16:1), likaså Maria, Tryfaina och Tryfosa (Rom 16:6,12) och Euodia och Syntycke (Fil 4:2)

Det kommer fortfarande att finnas människor som säger att Paulus ord om att kvinnan skall tiga i församlingen gäller, punkt. Och det säger man mot bätre vetande, men, å andra sidan: det händer mycket mot ”bättre vetande”.

Fotnot: I Israel är det i dag obligatorisk värnplikt för kvinnor och män.

4 tankar på “Paulus, feminismens fader?

 1. Problemet är att man likställer jämställdhet med jämlikhet vilket blir helt fel.

  Vi är jämlika i Kristus, men inte jämställda, Guds skapelseordningar gäller fortfarande och han verkar och handlar efter dem.

  Bb

  Gilla

  • Och den skapelseordningen ska speglas även i församlingen?

   En ordningsam man med vuxna barn och med kunskap om Herren leder den. Hans hustru är en ordningsam medhjälpare. Äldste är som namnet säger, äldre erfarna som kan leda yngre. Medelålders och yngre som står fasta i tron kan leda/undervisa barnen.

   Kan det vara nåt? 🙂

   Gilla

 2. Du framställer en populistisk bibeltolkning. Med ett enda ord vedergäller jag ditt påstående att det beror på att kvinnorna inte fick utbildning:
  ” när de såg hur frimodiga Petrus och Johannes var, blev de häpna, eftersom de hade klart för sig att de var OLÄRDA män ur folket”. Inte bara olärdhet fanns hos kvinnorna… Apg 4:11
  Allvarligt att svänga Skriften.

  Gilla

 3. Apg 4:13:
  När de såg hur frimodiga Petrus och Johannes var och märkte att de var olärda män ur folket, blev de förvånade. Men så kände de igen dem och kom ihåg att de hade varit med Jesus.
  De som bedömde nivån på deras lärdom var de skriftlärde och utifrån dem var hela folket olärda. utom de själva.
  Apostlarnas lärdom kom från att de varit med Jesus.
  Menar du att kvinnornas situation inte var som jag beskrev det?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s