”Kunskapens” träd blommar

När vi protestanter säger att katoliker ber till Maria slår man ifrån sig med båda händer och säger att man bara ber henne om förbön och att det som vi tycker låter som tillbedjan handlar i själva verket om “vördnad”.

Man ber väl till Maria att hon skall åstadkomma en förändring i någon mening. Hon ombeds att förmedla en bön, och Gud eller Jesus är väl den som skall utföra eller på annat sätt hantera hennes bön. Andra förklarade helgon gör väl samma sak.
Betyder ”förbön” bön för någon, eller betyder ordet ”förbön” något annat? Hur skulle en förbön” tänkas formuleras utan att bli en bön?

I Marias fall talar man om “extrem vördnad” eller “hyper dulia” som man kallar det på katolskt fackspråk. Det man inte talar om är att allt detta är utombibliska fabler och myter angående Jesu jordiska moder Maria, eller Mariam eller Miriam som hon hette för samtida. Alla dogmer om Maria som “Den Eviga Jungfrun”, “Medåterlöserska”, “Himmelens Drottning”, “Himmelsfärd” och mycket mera, är av människor påhittat

Det vi kan utläsa av texterna är att hon var en from och gudfruktig hjältinna som troget accepterade den lott Gud hade utsett åt henne. Därmed blev hon Herrens moder, med allt vad denna uppgift förde med sig. De läror och dogmer som RKK har snickrat ihop om henne är alla, utan undantag, byggda på utombibliska påhitt.

Maria omnämns i 41 verser. Som jämförelse finns det 1032 verser i NT som nämner namnet Jesus. 66 verser som talar om “Guds son”. 82 verser talar om Människosonen. 318 verser talar om Kristus. 57 verser nämner Messias vilket är synonymt med Kristus. (573 av dessa verser finns i breven.)

Den som har besökt katolska sammankomster vet att proportionerna är helt annorlunda där. Maria är nummer ett, Eukaristin och de andra så kallade sakramenten är nummer två. Jesus figurerar huvudsakligen som en gullig bebis eller lidande och död i samband med korsfästelsen. Resten handlar om teologiska formler, betraktelser, gärningslära i form av välgörenhet, besök av vallfartsorter, samt andra religiösa plikter.

Källa: bl.a.: http://unajuaje.niwega.net/2016/09/06/tva-kaptener-pa-samma-skepp/

Med ett sådant historiskt underlag är det märkligt att se den höga svansföring som vissa katoliker består evangeliskt kristna,  Man kan misstänka dem för att ha förätit sig på frukt från kunskapens träd på gott och ont. Kanske trädet har befruktats och fortsätter att i våra dagar bära den frukt som var förbjuden redan i lustgården.

Det finns säkert människor som utan egen förskyllan blivit utnämnda till helgon, varav Maria är en. Kunde hon se hur utvecklingen för egen del blivit skulle hon sörja.

Det finns gudfruktiga och goda katoliker, men det finns ingen sådan katolsk lära.

1 tanke på “”Kunskapens” träd blommar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s