Påstådd ”sanning”, sanning!

 

I en Expressenledare skriver Anna Dahlberg om hur Sveriges kultur- och vänsterelit ser på sin egen ideologiska sanning om invandring, men förmår inte se den verkliga sanningen. Jag delciterar ur hennes artikel:.

”Vad säger detta om Sverige? Den norske författaren Karl Ove Knausgård liknade nyligen Sverige vid ”cyklopernas land”. Vi söker inte sanningen som den är, menade Knausgård, utan sådan som den bör vara – en tillrättalagd version.

Jag tror att det ligger mycket i den iakttagelsen. Det gemensamma för personer som Sanandaji, Ranstorp och Gudmundson är att de skriver om känsliga ämnen och berättar precis som det är, utan några omskrivningar.

Det skapar olust hos många. I stället för att diskutera själva saken får vi en diskussion om motiv och agendor. Varför är personen X så besatt av just det här ämnet? Är inte det skumt? Eller så hittar man exempel på att personen i fråga har sagt något olämpligt eller förhastat för att misstänkliggöra hela gärningen.

Så marginaliserar vi de röster som vi skulle behöva allra mest – de som inte böjer sig likt ett rö för samtidens vind. De som söker sanningen precis som den är – även om den är obekväm och kan få konsekvenser som vi ogillar. Vi borde vårda dem, inte frysa ut dem.”

Anna Dahlberg, Expressen

 

I kyrkans värld marginaliseras också olika sanningen. Sanningen som den är, och som den anses böra vara, Den verkliga sanningen finns beskriven i Bibeln, den falska sanningen finns också beskriven i – Bibeln.

De bytte ut Guds sanning mot lögnen och dyrkade och tjänade det skapade i stället för Skaparen, han som är välsignad i evighet. Amen.
 (Rom. 1:25)

I stället för att erkänna honom som världens skapare och uppehållare gör man sig själv till universums centrum. Man uppfinner sedan gudar som passar bättre ihop med egna tankar och önskningarna. Det kan röra sig om figurer i trä, men också om makt, pengar eller bekvämlighet. Den gemensamma nämnaren är att man tillber det skapade och inte skaparen. Han tillåter oss förklara oss oberoende och fria även om han vet att vi snart kommer att bli fångar under vår egen upproriska vilja.

Paulus lyckas verkligen att beskriva syndens oundvikliga nedåtgående spiral. Man börjar med att förneka Gud, sedan skapar man sig en egen föreställning om hur han borde vara och så faller man i synd, sexuell omoral, girighet, hat, avundsjuka, mord, våld, lögn och bitterhet. Till sist hatar man Gud och uppmuntrar alla andra att också göra detsamma. Det är inte Guds fel att det blir så här, men när människan väljer bort Gud tillåter han henne att leva som hon själv valt. Syndaren måste själv sätta sin tro till Kristus för att komma på rätt spår.

Det finns ”sanningar”, traditioner och vilsekomna tankar i en väldigt uppsjö. Var därför uppmärksam på vad som formar ditt tänkesätt och dina attityder. Bibeln är den enda måttstock du behöver. Den är det sanna vittnet. Bedöm därför alla andra läror och uppfattningar i ljuset av Guds ord.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s