Ju fler vi är tillsammans . .

Ni är för många, sa Gud till Gideon och reducerade antalet krigare till 300. Det var det antal som skulle besegra midjaniternas 125 000 man.

Anledningen att de var förslavade under midjaniterna var Israels synd, deras uppror mot Gud. Därför hade Gud gett dem under midjaniterna. Men nu var det tid att besvara deras bön om hjälp och Gud utvalde Gideon som anförare i striden.

Anledningen till att de inte skulle vara fler var att Gud skulle strida med dem och att israeliterna inte skulle kunna säga att det var de själva som besegrade midjaniterna. Därför reducerade han antalet för att omöjliggöra för dem att ta äran själva.

Det här är ett intressant bibelsammanhang som du kan läsa om i Domarboken.

Tänk att det går att vara för många. Det förutsätter nog att Gud är med med sin helige Ande och anger antalet. Finns det en motsvarighet i dagens kristenhet? Att vi tror att mängden spelar en avgörande roll i kampen? Det tror jag nog. Annars skulle vi inte organisera oss i stora församlingar, stora samfund och konferenser och olika satsningar som Sveriges kristna råd. Friends Arena är ju t.ex. skådeplatsen för ett sådant event i nutid. Stort och påkostat och då menar jag inte bara ekonomiskt. Det tar också engagemang från medlemmar som kunde använts bättre, åtminstone om vi ser på exemplet Gideon.

Kanske tänker Gud i en annan skala, När Gud lade upp taktiken räckte Gideons tre hundra krigare. Anledningen att Gud ville ha äran är intressant. Han ville att de skulle veta vem som var deras Gud.

Så är nog inte alltid fallet i modern kristen evangelisation. Det är så lätt att Gud kommer bort när människan skall agera på egen hand. Det är alldeles säkerten en av anledningarna till att det sker så lite av det vi förväntar oss. Han döljs bakom rökmaskiner, strålkastare och oljud av allehanda slag. Man säger att vi alla behöver Jesus – men glömmer ofta tala om VARFÖR vi behöver honom.

I den här synkretistiska tiden blir också undervisningen allt viktigare. De som nyligen kommit till tro behöver få undervisning efter sin situation, den som länge vandrat med Herren, en annan. Hur löser man den ekvationen i de olika församlingarna?

Många pastorer är involverade i en ny form av ekumenik, samverkan med enighet som mål. Likheten med Nimrods ambitioner är slående. Vi skall själva skapa en form av enighet mellan de oförenliga ståndpunkterna. T.o.m. påven är inblandad.

Gud godkände inte det då och skingrade dem. Jag tror det går på samma sätt med den moderna ekumeniken. När alla organisationer med sina olika förtecken strävar efter att uppfylla gemensamma visioner har man nått vägs ände och fältet är fritt för en världsledare att öppet träda fram, Antikrist.

Tiden går och Guds folk håller på med ovidkommande saker

Men än finns det tid!

Annons

2 tankar på “Ju fler vi är tillsammans . .

 1. Fåtal är grunden för Guds Rikes utbredande. Helt klart och helt tydligt. Så var det strax efter Jesu uppståndelse, är också nu utanför västvärldens dominans. Det skedde en stor förändring i väst, i.o.m. att Konstantin tog kristendomen som politisk gisslan. Innan var församlingarna många, små och effektiva, efter är de stora, konsumistiska, diktatoriska…
  MEN:
  I alla tider har stora ”events” hållits. I städer har församlingarna samlats för att stötta varandra och visa att de inte är ensamma. I regioner har representanter från församlingar mötts för att ta med inspiration hem till sin församling. Av församlingen icke valda representanter…
  Awakening Europe är en sådan inspirationssamling. Målet är att många ska komma, från många platser, och återvända med en ny, eller snarare återväckt ande för människors frälsning till sin hemförsamling. Eftersom vi har en viss handlingsfrihet i Europa kan detta ske för öppen ridå. I öst, t.e.x, sker detta under jorden. Här anses det vara FEL att samlas så – i öst anses det vara RÄTT, allt enligt svenska tyckare.
  MEN:
  Guds tanke vinner. Ingen anledning att oroa sig.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s