Du blir vad du äter,

säger ett TV-program och varnar för onyttig mat

Jesus svarade: ”Det står skrivet: Människan lever inte bara av bröd, utan av varje ord som utgår från Guds mun .” 
 (Matt 4:4).

Modersmjölken är ett av skapelsens mest fascinerande under – att det finns mat i ordning när ett barn kommer till världen. Perfekt sammansatt mat som innehåller precis de vitaminer och näringsämnen ett litet barn behöver. Vilken precision!

Bibelordet är ett lika stort under av samme Gud. Det innehåller också de vitaminer och näringsämnen vi behöver för att växa och utvecklas i vårt andliga liv. Tar vi inte till oss bibelns kostråd förtvinar vi och börjar syssla med frågor som inte är församlingens. I en del kristna sammanhang tror man att tron utvecklas av sig själv hos en nybliven kristen. Precis som barnet skulle växa och utvecklas utan att äta. Hur kan man prioritera bort detta i våra församlingar? Så trodde man inte bland bland de första kristna och så har det aldrig fungerat genom historien. Nej, det är när gudsordet får vara verksamt bland människorna, när kampen, frågorna ständigt får speglas i Guds ord, som det andliga livet utvecklas, skriver Torsten Åhman bl.a. i sin bok Drömmen om församlingen. Så har det varit genom hela historien.
Paulus ger en stark uppmaning till Timotheos:
Förkunna ordet, träd upp i tid och otid, vederlägg, tillrättavisa, vädja – tålmodigt och med ständig undervisning. (2 Tim 4:2).

Vill vi se utveckling i våra församlingar skall vi prioritera bibelundervisningen för det är i stor utsträckning genom den som utvecklingen sker.

Du däremot, håll fast vid det du har lärt dig och blivit övertygad om. Du vet av vilka du har lärt det, och du känner från barndomen de heliga Skrifterna som kan göra dig vis så att du blir frälst genom tron på Kristus Jesus.
Hela Skriften är utandad av Gud och nyttig till undervisning, tillrättavisning, upprättelse och fostran i rättfärdighet, så att gudsmänniskan blir fullt färdig, väl rustad för varje god gärning.
 (2 tim 3:14-17)

Vid den tiden, när antalet lärjungar växte, började de grekisktalande judarna klaga på de hebreisktalande över att deras änkor blev bortglömda vid den dagliga matutdelningen. Då kallade de tolv samman alla lärjungarna och sade: ”Det är inte bra om vi försummar Guds ord för att göra tjänst vid borden. Nej, bröder, utse sj män bland er som har gott anseende och är fyllda av Ande och vishet, så ger vi dem den uppgiften. Själva ska vi ägna oss åt bönen och åt ordets tjänst.”


Och Guds ord hade framgång och antalet lärjungar i Jerusalem växte kraftigt. Även en stor grupp präster började lyda tron.
 (Apg 6:1-5)

”Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar! Döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andes namn och lär dem att hålla allt som jag befallt er. Och se, jag är med er alla dagar till tidens slut.”

Det är i sitt ord han är med oss, till tidens slut

Sluta ducka för världens obegåvade förnekelser och börja mer tänka i de banor som Jesus själv anger. Bibelundervisningen är inte något fritt tillval som församlingens ledningen kan tycka att församlingen kan ha eller inte ha, det är den mat som Jesus har anvisat.

2 tankar på “Du blir vad du äter,

 1. Hej Stig! Jag skriver här efter din senaste blogg fastän det gäller ”mognad”
  Jag har funderat så mycket på att det ska behöva ta så lång tid att komma till någorlunda? mognad. Men nu ser jag ganska klart att vi inte skapar våra vägskäl själva men att vi faktiskt kan väja undan,dra oss ur det som sker oss liksom. Tycker ofta jag tagit ett steg mot Gud men två steg tillbaka. Har ofta gömt mej bakom att jag blivit så illa behandlad av människor o felaktiga läror men då det gäller mognad o helgelse kan jag ju inte skylla på människor
  Några korta tankar…

  Gilla

 2. Hej Eva!
  Jag såg din kommentar nu angående mognad. I många stycken är det en rätt automatisk process som händer utan några skarpa kanter. Olika saker händer och skapar den utveckling som leder till den mognad som blir en naturlig följd. Man får lämna barnsligheten efterhand och får förståelse även för andras behov.
  Jag tror för övrigt att vi har en tendens att krångla till livet i onödan. Gud kräver inte mer av oss än vi mäktar med och det är troheten till honom som är viktig, att våga lita på honom. Mognad kan visa sig på så olika sätt, hur man tänker och vad man gör. Ibland kanske mognaden inte ens visar sig så att man kan ”ta” på den. Jag tror att mognad har många ansikten och jag tror att något ansikte passar också dig.
  Allt gott
  /Stig

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s