Kan man säga sig älska Gud – men inte hans folk, Israel?

Det förefaller mig vara en motsägelse, men om de kristna församlingarna inte förstår undervisningens betydelse lever nog många i den motsägelsen.

Jag kom att läsa ett läsa i ett äldre nummer av tidningen Israels Vän (2015) om Bengt Klintenbergs kärlek till Israel och varför. Han beskriver hur han genom sin pappa, pingstpredikant Göte Klintenberg, som ung fick del av de händelser som gjorde att staten Israel bildades, och hur de gladdes över att uppleva hur Guds ord gick i uppfyllelse.
Bengt var nio år vid den tiden och det har präglat hans liv, skriver han.
På frågan om vad som påverkar hans tänkande i dag om Israel säger han att bibelns profetior om folkets lidanden i världen och om återkomsten hem till Israel har legat som en grund för intresset.

Särskilt intressant tycker han är att se hur bibelns profetior går i uppfyllelse i vår tid. Judarna har inte orättmätigt tagit något land utan har sin förankring i landet sedan årtusenden tillbaka. Gud är också rättvis mot folken runt omkring men ett allvarligt problem för dem är hatet mot det judiska folket. Och deras Gud.
Jag tror dock att Gud i sin allmakt mitt i detta kaos som är i mellanöstern, skall lägga allt tillrätta medan vi står ock kliar oss i nacken och undrar hur Gud gör detta. Israel kommer att bli till välsignelse för hela världen och är väl det redan.

Dock är det ett bekymmar att inte bara Sveriges ledande politiker har tagit ställning mot Israel utan ofta har backats upp av kyrkans folk. Här behöver vi sprida både det profetiska och bibliska hoppet men också få fram att Israel inte är en bov i mellanöstern utan regionens stora hopp.

Det ligger väckelse i att predika om Israel och stå upp för landet. Israel är inte utan fel och brister men det är inte församlingen och familjen heller. Omvärlden ställer högre krav på Israel och det judiska folket än på sig själva och alla andra. Detta är en orimlig hållning som utgör grunden för för vår tids orättvisa och negativa Israelbild.

Det jag brinner för är att berätta om det judiska folkets kärlek till sin lag, till sitt eget folk och till sitt land, fortsätter Bengt Klintenberg. Vi som tror på Jesus och bibelns löften kan alla göra en viktig insats som förebejare och tänka och tala väl om Israel i de sammanhang vi var och en finns.

För min del, ställer jag gärna upp och besöker församlingar och grupper med bibelförankrad förkunnelse om Israel, – om det största tidstecknet, säger Bengt.
Varje år är jag också tillsammans med Lena Inganäs med och ordnar resor till Israel. Det är ett viktigt sätt att bidra till att människor får sina ögon öppnade för bibeln, för Gud och för det judiska folket. Jag älskar Israel, avslutar Bengt Klintenberg artikeln i Israels Vän.

Min egen reflektion har varit, hur är det möjligt att mena sig vara kristen, troende på Gud och tro att vi hedningar är förmer än Guds folk. Gud har inte förkastat Israel och han har lovat att hjälpa dem när de inte längre kan i egen kraft. Intill dess ska vi välsigna dem, för vår egen skull.


Läs gärna också

https://stigmelin.com/2017/01/30/herre-oppna-vara-ogon/

1 thought on “Kan man säga sig älska Gud – men inte hans folk, Israel?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s