Varumärket

Alla större och viktigare verksamheter använder någon form av varumärke, en sorts igenkännandesymbol, en logga. Vi lägger märke till ICA, COOP, IBM med flera. När man ser den vet man genast vad de representerar.

Om man vill vara lite filosofisk så är varumärket den känslomässiga identiteten, företagets personlighet och den bör givetvis reflektera verksamheten och tilltala målgruppen. Varumärkets uppgift är ”se mitt företag”

Kristenheten är nog den enda rörelse som har ett pinoredskap som logga, korset. På detta kors förhärligades Jesus, som Torsten Åhman skriver i Dagen (170505) Och vi som sitter med facit kan konstatera att detta var just vad som hände. Ingen har väl någonsin blivit så upphöjd och ärad för något som Jesus blev. Han har blivit ärad för sin vishet, sin kärlek, sin äkthet, sin omsorg om de svaga, sin utmaning mot religgiositet som stelnat. Men det finns inget han blivit så ärad för, som sin död på korset.

Torsten Åhman citerar också några rader ur Svenska Dagbladet, av kulturskribenten John Sjögren som är värda att uppmärksammas:

”I hjärtat av kristendomen finns nämligen ett genialt förvandlingsnummer där begreppen makt och våld omförhandlas och vänds upp och ner …”. ”Jesus tillintetgör inte ondskan på dess egna falska premisser, han besegrar inte ondskan med våld, utan går in i dess smärtsamma epicentrum för att där förinta den på det enda möjliga sättet – genom att låta den uppslukas av den gudomliga kärleken”.

Våldet kan inte skapa en förvandlad värld. Något radikalt annorlunda vill till, en helt ny världsordning. Det är den Jesus presenterar. I hans död på korset har den sin upprinnelse. Om upprinnelsen var svår för Jesus så gick han ändå hela vägen och ropade till sist, ”Det är fullbordat”

Lilla Bibeln”, Joh 3:16 har något att säga här:

Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv. Gud har inte sänt sin Son till världen för att döma världen, utan för att världen ska bli frälst genom honom. Den som tror på honom blir inte dömd. Men den som inte tror är redan dömd, eftersom han inte tror på Guds enfödde Sons namn.


S- håller fast vid den i förväg fastställda hypotesen att det finte finns någon Gud. Man har i alla fall inte sett honom. Det är en anledning till att regeringen vill förbjuda elever i skolan att tacka Gud för mat och dryck i en enkel bordbön.

Skall man tacka något är det sin egen förmåga, sitt eget varumärke!

Och detta är domen: ljuset kom in i världen, men människorna älskade mörkret mer än ljuset eftersom deras gärningar var onda. (Joh 3:19)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s