Kallade att rädda jorden?

Aldrig tidigare har människan haft en så stor inverkan på ekosystemen som är basen för våra liv på jorden. Vi vill se modiga beslut för planetens överlevnad, skriver Karin Wiborn tillsammans med Sveriges kristna råds ungdomsrepresentanter.

Hela artikeln bygger på att vi har en framtid på jorden och att den är hotad och det är bl.a. vårt (de kristnas) ansvar att rädda den. Våra barn och kommande generationer måste ju ha någonstans att bo i framtiden menar man. (och bortser helt från vad Gud sagt)

När man läser SKRs representanters syn på sin nya kallelse förstår man bättre det som Jesus betecknar som avfallet från tron som kommer att inträffa i den sista tiden.

Man skriver mångordigt:

I den kristna tron ses skapelsen som en Guds gåva. Vi tror att Gud älskar och värnar jorden och vill verka för dess framtid. Människan är kallad­ till att vårda och förvalta skapelsen och dess resurser. Vi är en mänsklighet, i en värld. På samma sätt som nattvardens bröd räcks från hand till hand i kyrkan så delar vi jorden med varandra. När brödet delas varsamt räcker det åt alla. Därför behöver vi som lever i ett materiellt överflöd fråga oss vilka steg vi kan ta för ett bättre förvaltarskap och ett solidariskt liv. Hur tar vi ansvar för det uppdrag vi fått att förvalta den jord Gud älskar?”

Paulus säger:

De bytte ut Guds sanning mot lögnen och dyrkade och tjänade det skapade (jorden) i stället för Skaparen, han som är välsignad i evighet. Amen.” (Rom 1:25).

Och fortsätter att dyrka det skapade:

Vi behöver politiker som har modet att fatta obekväma beslut om kraftfulla satsningar för en hållbar utveckling. Samtidigt har vi som väljare ett ansvar att ta reda på fakta om hotet mot klimatet, vad krävs för att utvecklingen på planeten jorden ska styras åt rätt håll?”

Samtidigt som mycket blir bättre i vårt globala hem ser vi ett hot mot själva grundvalen för både människans och allt levandes framtid i Guds skapelse. Läget är allvarligt. Aldrig tidigare har människan haft en så stor inverkan på ekosystemen som är basen för våra liv på jorden. Klimatförändringarna och utarmningen av den biologiska mångfalden är vår tids globala ödesfrågor. Människan håller på att såga av den gren hon själv sitter på.”
Gud skapade en jord för människan att bo på. Men jorden missbrukades genom människans synd mot Gud och drog därmed döden över skapelsen. Gud upprättade en frälsningsplan som i sin tid ledde fram till Jesus och hans försoningsoffer på korset. Den väg som Jesus därmed öppnade till Gud tas tacksamt emot av många men förkastas också, och människorna försöker själva gå in i Guds roll men misslyckas naturligtvis.

Nu vill man rädda jorden som SKR ser som själva förutsättningen för att ha någonstans att bo, och refererar därmed till kallelsen att rädda den. Men Gud har redan bestämt vad som skall ske. Himmel och jord skall förgås, säger han, men mina ord skall aldrig förgås

Sveriges kristna råd har 27 medlemskyrkor. Det vore intressant att se hur många av dessa som instämmer i rubrikformuleringen. Behöver vi denna organisation?

Det rike som kommit i strid med sig själv, kan inte bestå, säger Jesus

15 tankar på “Kallade att rädda jorden?

 1. Tack Stig, bra skrivet.
  Jag läste artikeln i Dagen och tog mig för pannan, man fick intrycket av att vår allsmäktige Gud behöver vår hjälp. Det är bara att ta en titt i nyhetsflödet för att inse att allt håller på att gå överstyr, både miljö och människa. Är det någon som behöver all hjälp som går att få så är det vi människor, tack och lov så vet vår skapare när det är dags att gripa in och han gör det när det när tiden är inne.

  Gilla

 2. ”Nu vill man rädda jorden som SKR ser som själva förutsättningen för att ha någonstans att bo, och refererar därmed till kallelsen att rädda den. Men Gud har redan bestämt vad som skall ske. Himmel och jord skall förgås, säger han, men mina ord skall aldrig förgås”

  Det är sant att himmel och jord kommer att förgås, givetvis, då det är Herrens eget ord. Men frågan återstår: När?

  I ett bibliskt perspektiv ligger jordens undergång tusentals år framöver i tiden. Just innan den tiden kommer inträffar det Paulus profeterar om i Thessalonikerbreven.

  Harmagedon är INTE jordens undergång, vilket en mängd falska profeter vill få oss att tro. Varför kommer Herren Israels Gud Yeshua till jorden inför Harmagedon?

  ”Folken vredgades, men din vredes dag har nu kommit, och den tid då de döda skola få sin dom, och då du skall löna dina tjänare profeterna och de heliga och dem som frukta ditt namn, både små och stora, och då du skall fördärva dem som fördärva jorden.”
  (Upp kap 11)

  Mer detaljer om denna tid finns att läsa i Sakarja kap 14, Joels bok m fl. Om tiden före jordens undergång, tusentals år framöver, i Hesekiel kap 38 – 39, 1 Tess-2 Tess m fl.

  Gilla

  • Lars, Du har rätt i att tider är ett svårt kapitel när det gäller jorden och människans förhållande till den. Den så kallade vetenskapen laborerar med miljoner år, Gud och bibeln säger att jorden är sju tusen år, varken mer eller mindre. Bibeln som innehåller bl.a. Guds tidtabell är källan.
   Anders Gärdeborn har forskat i detta och finner att alla referenser för detta återfinns i bibeln. Han har dokumenterat detta i en bok som går att köpa, http://www.masterdirigenten.se som jag kan rekommendera.
   Jag tycker det ska finnas relevanta källor för olika påståenden, min källa är bibeln.

   Någon källa för d.s.k. evolutionen finns inte.
   Därför blir din förmodade tidpunkt liggande väldigt långt framför synnerligen osäker.
   Allt gott
   /Stig

   Gilla

   • Nu förstår jag inte riktigt? Har inte nämnt någon evolution. Min källa angående tusentals år fram till den yttersta domen är just Bibeln. Vilken är din källa för påståenden om jordens snara undergång?

    Gilla

   • Du har inte nämnt evolutionen, nej. Men de tider du hänvisar till förutsätter långa tidsperspektiv och därmed en utveckling som inte återfinns i bibeln Då blir det bara spekulation.

    Gilla

 3. Bra skrivet Stig !
  Jag tänker på Jesu´ egna ord ”Se till att ingen bedrar er!” Tror vi är inne i JUST den tiden nu.
  Med vänlig hälsning
  Lillian

  Gilla

 4. ”Du har inte nämnt evolutionen, nej. Men de tider du hänvisar till förutsätter långa tidsperspektiv och därmed en utveckling som inte återfinns i bibeln Då blir det bara spekulation.”

  Jag förutsätter utifrån det du skriver att du bestämt förnekar ”de tusen åren” aposteln Johannes är tydlig om i Uppenbarelseboken och att du därmed förkastar Johannes som en sann Profet? Herren Yeshuas egen lärjunge, apostel och profet i Herren Yeshuas eget presidium är en falsk profet enligt ditt omdöme?

  Gilla

  • Nja Lars, nu är du ute och famlar i luften. Jag tror att vi har så olika ingångsvärden till Ordet och historien att vi inte kan mötas i ett meningsfullt samtal. Vi hamnar i detaljdiskussioner som utesluter helheten. Den återfinner du dock i den bok jag rekommenderade av Anders Gärdeborn, köp och läs den kanske något ändå klarnar, ev.
   Allt gott
   /Stig

   Gilla

   • OK Lars, fel kan man skriva.
    I Anders Gärdeborns bok: http://www.masterdirigentens.verk finns en mycket trovärdig sammanställning. Jag fäster stor tilltro till det han forskat fram. Jag är själv för okunnig men jag tror du kanske kan klura ut frågan. Jag har i alla fall inte funnit att bibeln på någon punkt motsäger den ålder som vederhäftiga forskare kommit fram till
    När man inte kan detaljerna själv måste man använda sig av källor. Denna är trovärdig. Förutom bibeln själv, den trovärdigaste.
    /Stig

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s