Allt är tillåtet – men…

Det är naturligtvis möjligt att missbruka och avsiktligt missförstå en sådan formulering och församlingen i Korint hade tydligen gjort det. Somliga av de kristna ursäktade sin synd med att Kristus ju hade tagit bort all synd och därmed hade man full frihet att leva som man ville, eller att det saken gällde inte fanns speciellt nämnt i bibeln. Paulus besvarade båda invändningarna

Kristus har utplånat vår synd, men det ger oss inte rätt att fortsätta göra det vi vet är fel. Bibeln förbjuder uttryckligen vissa saker. Vissa handlingar är inte i sig själv synd, men olämpliga eftersom de kan ta kontroll över oss och leda oss bort från Gud. Allt som skadar och inte bygger upp är fel, anser Paulus.

I ett normlöst samhälle är det lättare för en kristen att acceptera omoral (sexuell synd, begär av olika slag, fylleri, skvaller och så vidare) eftersom det är så vanligt. Men även om vi är omgivna av det i vardagen skall vi inte ta del i det eller ens ge det vårt tysta medgivande. Det är svårt att ta avstånd från synd som är allmänt accepterad, men det är inte värre för oss än vad det var för kristna i Korint. Gud förväntar sig en hög standard av sina lärjungar, vilken tid de än lever i.

Paulus framställde ibland livet som en tävling och för att vinna en tävling måste man vara målinriktad och diciplinerad. Paulus använde bilden för att visa att det kristna livet kräver hårt arbete, självförsakelse och noggrann förberedelse. Som kristna är vi på väg mot en himmelsk belöning som kräver mer än en joggingrunda på morgonen för att uppehålla formen. Träna flitigt! Målet är resans svårigheter värd.

Satan gör allt för att locka oss av vägen och ju närmare tidens slut, ju svårare frestelser råkar vi ut för. Men de kan övervinnas tillsammans med Jesus.

Vi som blivit äldre har inte samma synder att kämpa med som de unga och som vi hade när vi var unga. Men vi får inte glömma att det är en kamp. Vi kan fastna i grämelse över att livet inte blev riktigt det vi ville, varför vi inte gjorde det eller det.

Då tycker jag att det är en befrielse att tänka på rövaren bredvid Jesus. Han hade nog mycket han ville ha ogjort men han fick nåden att verkligen leva i nuet den tid han hade kvar. Vi har det likadant om vi bortser från själva situationen.

Eftersom det är bibeln som är källan till allt det vi har i Kristus, borde många av oss vara flitigare i att umgås med den boken. Därför är allt som hjälper oss med detta också en hjälp mot den Ondes angrepp när han vill återta våra liv.

Men du tillhör Kristus, nu och för alltid.

1 tanke på “Allt är tillåtet – men…

  1. Dina betraktelser är en lisa för själen, Stig! Tack för ännu en upplyftande reflektion som skänkte mig vederkvickelse.
    // Frank

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s