Mene mene tekel u-farsin

Det finns en berättelse i bibeln från en fest där en kung, Behlsassar, fick ett budskap. Ett finger skrev ord på en vägg. Händelsen är omtalad i Daniel bok i bibeln och visar att Guds intressen omfattar även dem som inte frågar efter honom. De flesta människor känner till berättelsen.

Under festligheterna när gästerna drack vin från guldbägare som var stulna från templet i Jerusalems skrev ett finger ner ett budskap på väggen. Budskapet löd: i översättning:

Du är vägd på en våg och befunnen för lätt

Budskapet gällde kungen och Daniel fick löfte om stora gåvor om han kunde uttyda vad där stod. Då sade Daniel till kungen: ”Du kan behålla dina gåvor och ge dina belöningar åt någon annan. Jag ska ändå läsa skriften för kungen och ge uttydningen.”

Daniel började uttydningen från hans fars tid.

Åt din far Nebukadnessar, o konung, gav den högste Guden rike och storhet, ära och härlighet. Inför den storhet som Gud gav honom darrade människor av alla folk, stammar och språk i skräck för honom.

Men när hans hjärta förhävde sig och hans ande blev stolt och övermodig, då störtades han från sin kungatron och blev fråntagen sin ära. Han blev utstött från människor, och hans hjärta blev som ett djurs. Han måste bo bland vildåsnor och äta gräs som en oxe, och hans kropp fuktades av himlens dagg, ända tills han insåg att Gud den Högste råder över människors riken och upphöjer vem han vill till att härska över dem. Då återfick han makten.

Men du Belshassar, hans son, har ändå inte ödmjukat ditt hjärta trots att du visste allt detta. Du upphöjde dig mot himlens Herre och lät bära fram kärlen från hans hus inför dig. Du och dina stormän, dina hustrur och bihustrur drack vin ur dem, och samtidigt prisade du dina gudar av silver och guld, koppar, järn, trä och sten, gudar som varken ser eller hör eller vet något.

Men den Gud som har din ande och alla dina vägar i sin hand, honom har du inte ärat.
Därför har han sänt denna hand och skrivit detta.

David belönades rikt av kung Belhsassar. Samma natt dödades han.

Jag tror inte att Gud vägde den fysiska tyngden på kungen utan det var den andliga vikten som gällde och den vägde för lite. Den egna rättfärdigheten väger inte mycket. Och det gäller inte bara kungar och övriga makthavare förr, det gäller i dag.

I sitt högmod satte han sig över Gud. Högmodet började egentligen med Adam och Eva som ville göra sig lika Gud. Skall man vara noga, med Eva.

Vår huvudsakliga lärdom av detta är att högmod går före fall, ibland blir fallet stort. Det gäller faktiskt inte bara kungar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s