Regeringsbildare och ytterkantspartier

På vilket sätt är Vänsterpartiet ett mindre skadligt stödparti än Sverigedemokraterna? Den frågan måste både Socialdemokrater, Liberalerna och Centerpartiet svara på förr eller senare. Kan man ha med Jonas Sjöstedt i de möblerade rummen, men inte Jimmy Åkesson, och varför det?

Ett svar som inte bara får innehålla sedan länge knäsatta invektiv utan sakfrågor vore tacksamt. Jag tror många skulle välkomna en jämförelse, gjord av dem som förfäktar dem.

Jag tror visst att det kan vara skillnad, i program, och inte bara i ord.

Vänsterpartiet känner vi sedan ett antal år, inte bara i smickrande sammanhang. Sverigedemokraterna känner vi sämre. Möjligen att man i de olika kommunerna numera komma åt att skrapa av en del påklistrade åsikter som har en förmåga att sitta i, kanske sanna, kanske bara illasinnade.

Rädda pojkar får aldrig kyssa vackra flickor” säger ett ordspråk Jag säger därmed inte att alla Sds flickor är vackrare, men rädslan för båda könen är legio.

Vi har nu en regering som inte är beroende av Sverigedemokraterna,” säger statsministern förnöjt och smilar mot c,l, och mp och menar att nu är problemen lösta.

Det mantrat har vi hört länge nu, och många gånger. Däremot tar han gärna emot v, om dom inte kräver för mycket. Det kommer att visa sig.

Stefan Löfven sägs vara en skicklig förhandlare (kompromissare) och han har lyckats med detta när det gäller C,L, och mp, men han vågar inte ens försöka med Sverigedemokraterna. Om det nu är modet som saknas, eller .. Under förra mandatperioden fick han vika undan för V också. Kan man dra slutsatsen att hans bästa gren är att vika ner sig när det blåser?

Det finns naturligtvis punkter i Sds program som inte är skrivna i sten utan man är villiga att diskutera. Att sticka näsan i vädret och inte ens tala med partiet ifråga är inget annat än högmod, eller finns det något oredovisat skäl att inta den ståndpunkt man gör?

I det lealösa sammanhang dessa frågor kommer på bordet, kan betraktaren misstänka mer är en utgång.

För ordningens skull. Jag är kristdemokrat och när man ser de krumbukter partiledarna gör för att få ihop en regering, förblir jag nog kristdemokrat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s