Notre Dame i lågor

Det finns många storslagna byggnader som sägs vara till Guds ära. Ibland betecknas de som heliga platser, tempel, uppbyggda av människor. Ett sådant har nu i Paris blivit lågornas rov. Ett annat har fått sin plats i Rom.

Hur många sådana byggnader som finns är det väl ingen som riktigt vet. Det enda tempel som byggts till Guds ära låg i Jerusalem. Det revs av romarna ca 70 år efter Jesus död på korset. Jesus förutsade att det skulle ske.

Historien har sett många ”tempelbyggen” uppföras och rivas av människor som velat ha en egen gud att dyrka trots att det bara finns en Gud.

Gud är bra mycket större än vilket tempelbygge som helst och det viktigaste är människan som är ett tempel för den helige Ande, enligt Paulus.

Apostlagärningarna

Från Paulus brev till grekerna saxar jag hans tal på Areopagen:

”Paulus ställde sig då mitt på Areopagen och sade: ”Atenare! Jag ser att ni på alla sätt är mycket religiösa. När jag gick omkring och studerade era gudabilder fann jag nämligen också ett altare med inskriften: Åt en okänd gud. Det ni tillber utan att känna, det förkunnar jag nu för er.

Gud är den som har skapat världen och allt som finns i den. Han som är Herre över himmel och jord bor inte i tempel gjorda av människohand.  Han låter sig inte heller betjänas av människohänder som om han behövde något, han som åt alla ger liv och anda och allt.

 Av en enda människa har han skapat alla människor och folk till att bo över hela jorden, och han har fastställt bestämda tider och gränser inom vilka de ska bo. Det gjorde han för att de ska söka Gud och kanske kunna treva sig fram och finna honom, fast han inte är långt borta från någon enda av oss. För i honom är det vi lever och rör oss och är till, så som även några av era egna skalder har sagt: Vi är av hans släkt.

Är vi nu av Guds släkt bör vi inte tänka oss att det gudomliga liknar något av guld, silver eller sten, en bild som kommit till av mänsklig konst och fantasi.  Gud har länge haft överseende med okunnighetens tider, men nu befaller han alla människor överallt att omvända sig.  Han har nämligen bestämt en dag då han ska döma världen med rättfärdighet genom en man som han har utsett, och han har erbjudit tron åt alla genom att uppväcka honom från de döda.”

Det första försöket att nå upp till himlen gjordes i Babel med det bygget. Det slutade med den s.k. språkförbistringen och ”tvingade” folket ut över jorden,

Det sista försöket har väl inte gjorts än. Men det kommer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s